Ettevaatust: Bali vulkaani ohutase tõsteti just kõrgeimale võimalikule

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indoneesia võimud on tõstnud Agungi vulkaanihoiatuse kõrgeimale võimalikule tasemele. Samuti on palutud evakueeruda kõigil vulkaanist kümne kilomeetri raadiuses olevatel inimestel ning suletud on ka saare lennujaam.

Agungi mägi purskas laupäeva õhtul ning kolm korda ka pühapäeva hommikul, paisates tuhka 4000 meetri kõrgusele atmosfääri. Suure tõenäosusega tuleb purskeid veel, kuid midagi katastroofiliselt suurt ei tohiks Indoneesia ametivõimude sõnul tulemas olla.

Kuna Bali lennujaam on suletud, ei toimu täna Balile ka mitte ühtegi lendu. Eesti Meedia töötaja Helena Laus pidi eile Amsterdamist otse Balile lendama, kuid vulkaanipurske ohu tõttu ei julgenud KLM Royal Dutch Airlines lennufirma siiski öösel enam edasi lennata ning tegi vahemaandumise Singapuris. KLM tegi reisijatele kiirelt Singapuri viisad ning majutas nad saareriigi hotellidesse. Praeguse info kohaselt peaks lend Balile toimuma homme hommikul. Helena Lausi sõnul ei ole neile vulkaani kohta infot jagatud ning kõik reisijad peavad info saamiseks lihtsalt meediat jälgima.

Ligi 25 000 vulkaani lähistel elavat inimest alustasid kodudest lahkumist juba eelmisel teisipäeval, kui mäest hakkas tulema suitsu. Kuid evakueerimise soovituse on saanud tervelt 100 000 piirkonnas elavat inimest.

Vulkaanipurske olukorra jooksvat infot jagab oma Twitteri ja Facebooki kontodel Indoneesia Katastroofide Haldamise Riikliku Ameti (BNPB) esindaja Sutopo Purwo Nugroho, kes soovitab tungivalt vulkaani isegi mitte imetlema jääda, vaid kohe lahkuda.

Samuti hoiatab Nugroho vulkaanituha ja laavaga segunenud tulvavete eest, mida nende ohtlikkuse tõttu ei tohiks samuti vaatamagi jääda.

Geoloogilise ameti esindaja Kasbani sõnul tõsteti esmaspäeva hommikul vulkaani ohutaset, kuna Agungi pursked on muutunud nii-öelda aurupõhistest pursetest magmapurseteks. Kasbani ei usu, et tulemas oleks eriliselt suur purse, kuid möönab, et inimesed peaksid olema igal juhul valvel.
 

Indoneesia Vulkaanilise Tegevuse Teadaanded Lennunduse jaoks tõstis oma lennuliikluse ohu värvi oranžilt punasele, mis tähendab, et on tõsine oht uuteks purseteks, mis paiskavad suure hulga vulkaanilist tuhka atmosfääri ja segavad seega lennuliiklust. Praegu sõidavad kõik üle Bali lendavad lennukid mäest suure kaarega mööda, et vulkaanituha pilve sisse mitte sattuda.

Agungi vulkaan näitas esimesi aktiveerumise märke septembris, mis on esimene kord tervelt 50 aasta jooksul. 1963. aastal purskas Mount Agung väga tugevalt, mille tagajärjel hukkus 1100 inimest.

Mount Agungi vulkaan on Bali kõrgeim mägi ning turistide seas populaarne paik matkamiseks. Nii turistid kui kohalikud peavad nüüd mäest eemale hoidma ning mitmed vaid turismist elatuvad külad kardavad nüüd vulkaani tõttu oma elatisallika pikemaks ajaks kaotada.

Vaata, kus asub Bali saar ning sellel asuv vulkaan Agung:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles