Reisime Lyoni: mida kujutab endast linn, mille «religiooniks» on gastronoomia?

Marge Taivere
, Reisihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lyon
Lyon Foto: Jordan Banks/ Vida Press

Lyon on Prantsusmaa suuruselt kolmas linn, mis asub kahe suure jõe ristumiskohas ja kahe tunnise rongisõidu kaugusel Pariisist. Lyoni religiooniks on gastronoomia. Kumb oli enne, kas Lyoni maailmatasemel kokad või selles piirkonnas kättesaadav värske, kvaliteetne toidutooraine on raske öelda. Igatahes on tegemist gastronoomilise pärliga ning seda on linnas tunda igal sammul.

Sajandi koka tiitli pälvinud 91-aastane Paul Bocuse on pärit just Lyonist ning on siia rajanud mitmeid maailma tipprestorane. Üks neist on kolme Michelini tärni hoidnud peaaegu 60 aastat ning tema nimelist Lyonis asuvat kulinaariainstituuti peetakse tippkokkade stardipaigaks. Paul Bocuse algatas 30 aastat tagasi ka kokkade  maailmameistrivõistlusteks peetavaks  Bocuse D`Or võistlused.  Kahtlemata on tema mõjutused olnud tugevad nii Prantsusmaal kui ka kogu maailma kokakunstis. Ta ise nimetab hea toidu filosoofiaks kolme komponenti- vein, või ja kreem -ning neid kolme peab olema ohtralt. Täna saab Lyonis külastada mitmeid tema nimelisi restorane, millest osad on vähem, osad rohkem luksuslikud.

Paul Bocuse restoran L'Auberge de Collognes
Paul Bocuse restoran L'Auberge de Collognes Foto: STUART MCALISTER/REX/ VIDA PRESS

Kui restoranis einestamine ei tundu piisavalt põnev, võib külastada Lyoni südames asuvat Halles de Lyon Paul Bocuse toiduainete turgu. Turg avati siin esmakordselt juba 19 sajandil. Kõik, mida siin leida võib, on läbinud mitmekordse kvaliteedikontrolli, kuna siin püüeldakse ainult täiuse suunas. Siinsed müüjad on mitmendat generatsiooni enda turupinda pidanud ning arendanud.

Halles de Lyon Paul Bocuse gurmeeturg
Halles de Lyon Paul Bocuse gurmeeturg Foto: Ashok Saxena / Alamy/ Vida Press

Lyonis olles peaks kindlasti ühe õhtusöögi tegema traditsioonilises bouchon tüüpi restoranis. Need on väikesed ning hubased restoranid, mis serveerivad traditsioonilist Lyoni toitu nagu vorstid, küpsetatud põrsas, pardi pasteet ja nii edasi. Jääb mulje, justkui siinsed road ei sisaldakski koostisosana vett vaid hoopis võid ja rasva. Ametlikult on Lyonis ligi paarkümmend ametlikku bouchon restorani, kuid seda nimetust kasutavad ka teised. Tegemist pole peente restoranidega, vaid enamasti mitmendat põlve edasi antud pere köögiga, kus omanik tuleb ja joob klaasikese veini koos oma ohtrate püsikundedega.

Lyoni arhitektuuris on olulist rolli mänginud asjaolu, et alates 15. sajandist on linn olnud siidipealinnaks. Mõningatel aegadel on tervelt 60 protsenti kogu linna tööstusest olnud seotud siidiga. 16.  sajandil sai Lyon siiditööstuse monopoli õigused, mis tähendas, et siit pidi läbi käima kogu Prantsusmaale saabuv siid. 1620. aastaks paiknes siin üle 10 000 siidikudumismasina. Kunsti ning tehnoloogiliste arengute peenel kokkusaamisel sai Lyonist 18. sajandil maailma siidipealinn. Siid on toonud linna ohtralt itaallastest disainereid, kes on sajandeid tagasi linnapilti omamoodi muutusi kaasa toonud.

Lyon
Lyon Foto: Jordan Banks/ Vida Press

Detsembris toimub siin pika traditsiooniga eripärane festival. Nimelt austatakse Lyonis alates 1850-ndatest neitsi Maarjat tulede mänguga. Teise versiooni järgi tähistatakse selle päevaga hoopis kahe venna kinematograafilisi saavutusi. Vennad August ja Louis Lumiere olid  liikuva pildiga filmi leiutajad, kelle panus tänapäeva filmiarengusse on tähelepanuväärne. Igal juhul on tänini peetav Lumiere festival oluline osa Lyoni talvisest kultuuriprogrammist. Valgusfestival algab 8. detsembril ning kestab kolm ööd. Peab tõdema, et ka ilma valgusefestivalita on linna valgustamisega väga palju vaeva nähtud. Loomulikult aitavad siinkohal kaasa ka linna läbivad kaks valgustpeegeldavat jõge. Lyon on suurepärane paik, kust alustada oma suusa või matkareisi. Selgel päeval paistab siit ka majesteetlik Mont Blanc, Euroopa kõrgeim mägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles