Video: Londoni lennujaama kaamera ette jäi langev meteoor

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

London Heathrow lennujaama videolindile on jäänud läbi taeva sööstnud särav objekt, mis tundub vaid vaevu parasjagu maanduvast lennukist mööda minevat.

Video postitas lennuentusiastide lehekülg Airlive ning postitusele oli juurde kirjutatud: «vaadake seda imelist sabatähte, mis meie Heathrow lennujaama kaamerasilma ette jäi.»

Kosmoseprahti uuriva eksperdi Clemens Rumpfi sõnul oli kaameralindile jäänud objektiks mitte sabatäht, vaid kusagil ühe meetrise diameetriga meteoor, vahendas The Independent. Tema sõnul tuleb selliste meteoriitide langemisi ette mitmeid kordi aastas, kuid kaamerasilma ette jäädes on see muidugi erakordne vaatepilt. Tõenäoliselt ei avaldanud meteoor lennukis olevatele inimestele mingit ohtu, kuna sellised kosmoseobjektid kipuvad juba 30-70 kilomeetri kõrgusel ära põlema, mis on lennukite lendamiskõrgusest tunduvalt kõrgemal, lisas ta.

Suuremad meteoori või kosmoseprügi võivad muidugi ka tublisti kahju tekitada, nagu juhtus 2013. aastal Venemal Chelyabinskis. Chelyabinski meteoriidi langemise tõttu said mitmed inimesed viga.

NASA andmetel langeb igapäevaselt maale rohkem kui sada tonni tolmu ja liivatera-suuruseid osakesi.  Kusagil kord aastas langeb maale ligi auto suurune asteroid, mis tekitab tõelise tulekera, kuid põleb ära enne, kui jõuab maapinda puudutada. Iga 2000 aasta järel langeb maale ligi jalgpalliväljaku suurune asteroid, mis toob kaasa tõsist kahju piirkonnale, kuhu see langeb. Ainult kord mõne miljoni aasta jooksul kukub maale piisavalt suur kosmoseobjekt, et maal elavaid tsivilisatsioone ohustada. Suured kraatrid maal ja ka kuul on tõendiks sellistest objektidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles