10 aaret, mis on tänini kadunud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tony Lilley / Alamy/ Vida Press

Läbi ajaloo on mitmeid tõeliselt väärtuslikke esemeid kas kaduma läinud või eesmärgipäraselt peidetud. Paljude selliste aarete asukohad on umbkaudselt teada, mis tähendab, et iga huviline saab minna õnne proovima.

Väljaanne express.co.uk on kokku kogunud erinevad aarded, mis on veel avastamata, kuid suure tõenäosusega täiesti olemas.

Leon Trabuco kuld

Miljonär Leon Trabuco ning veel neli meest ostsid Suure Depressiooni ajal kokku 16 tonni Mehhiko kulda. Nad uskusid, et USA valitsus devalveerib majanduslanguse tõttu dollari, mistõttu oleks kulla hind pidanud tõusma taevasse.

Nende oletus vastas tõele, kuid koos dollari devalveerimisega keelustas USA valitsus ka eraviisilise kulla omamise.

Seega peitsid mehed kulla New Mexico kõrbesse, lootes, et keeld peagi tühistatakse. Paraku surid kõik mehed enne, kui see sai juhtuda ning samuti võtsid nad varanduse asukoha teadmise endaga hauda kaasa.

Toplitzi järve varandus, Austria 

Toplitzi järv
Toplitzi järv Foto: yvo / Alamy/ Vida Press

Austria Alpide paksus metsas asuv Toplitzi järv oli algselt natside laevastiku testimiskeskus. Kuid liitlaste positsiooni tugevnedes teise maailmasõja ajal viskasid natsi sõdurid kõik oma väärtesemed järve.

Väärtesemete karpide kindel sisu on teadmata, aga ekspertide arvates peaks seal leiduma kulda, hõbedat ning hindamatuid kunstiteoseid. Paljud on proovinud aardeid kätte saada, kuid järve põhjas on suured puutüved, mis on teinud järve põhja jõudmise raskeks.

Kullast öökull

1993. aastal avaldas prantsuse kirjanik Régis Hauser pseudonüümi Max Valentini alt teose «Kuldse öökulli rajal.» Raamat on päris-elu aaretejaht, mille auhinnaks on 15 kilogrammine kullast öökull. Hauser eeldas, et aare leitakse aasta jooksul pärast raamatu ilmumist, kuid tänaseni on öökull leidmata.

Hauser suri 2009. aastal ning ei avaldanud kullast kuju asukohta isegi mitte oma surivoodil. Ta kinnitas enne surma, et käis aardepaika vaatamas ning märkas, et üsna lähedal aardele on keegi kaevanud, mis tähendab, et aardele on lähedale jõutud.

Kaotatud Faberge munad, Venemaa 

Faberge muna
Faberge muna Foto: Sovfoto / Universal Images Group/REX/ Vida Press

1917. aastal tõukasid bolševikud vägivaldselt troonilt Romanovite perekonna. Tsaari perekonna aarded konfiskeeriti ning aarete hulgas olid ka 52 ekstravagantset juveelidega kaetud Faberge muna. Tsaaripere aarded viidi Kremli, kuid tee peal läksid kaheksa muna kaduma ning on tänaseni leidmata.

Flor Do Mar, Malaysia

Flor Do Mari nimi tähistab «Mere lille» ning see oli suurim 16. sajandil ehitatud laev. Kuigi Flor Do Mari peeti merele minekuks ohtlikult ebasobivaks, oli laev oma suuruse tõttu Portugali laevastiku tõeline uhkus.  

Laev pidi kandma Siiami kuninga juurest Portugali suurt varandust, kuid usutakse, et Malacca väina juures sattus laev suure tormi kätte. Laevavrakki pole kunagi leitud, kuid usutakse, et sellel on kuus tonni kulda.

Bedford maakonna varandus, Virginia, Ameerika Ühendriigid 

Rocky Mountains Colorados
Rocky Mountains Colorados Foto: Photoshot/ Vida Press

Legendi kohaselt leidis mees nimega Thomas Beale koos sõpradega Rocky Mountainsis kaevandades suure hulga hõbedat ja kulda. Täna peaks see väärismetallide hulk maksma ligi 50 miljonit eurot. Selle asemel, et see kohe rahaks teha, kirjutas Beale kolm salakirja, kus oli kirjas varanduse asukoht, mis seal sees oli ning kellele see varandus peaks saama.

Jutustuse kohaselt andis Beale kirjad mehele nimega Robert Morriss ning palus need avada kümne aasta pärast, kui talle peaks postiga saabuma salakirja võti. Kuid võtit ei saabunudki. Mehed suutsid dešifreerida vaid kaks kolmest salakirjast, mistõttu jäigi varanduse täpne asukoht teadmata.

Forrest Fenni varandus, New Mexico

Miljonärist seikleja ja kunstikoguja Forrest Fenn sai 1988. aastal vähidiagnoosi ning otsustas osa oma varandusest nagu kuldmündid, juveelid ja vääriskivid, mis on väärt ligi miljon eurot, kohvrisse koguda. Mehel õnnestus haigusest küll välja tulla, kuid ta mattis varandusekohvri sellegipoolest kuhugi Santa Fe mägede juurde New Mexicos. Varanduse asukoha kohta on täpsemalt kirjas Fenni memuaarides.

Guatavita järv ja El Dorado kuld

Guatavita järv
Guatavita järv Foto: blickwinkel / Alamy/ Vida Press

Guatavita järv Kolumbias on kuuldavasti koduks El Dorado varandusele. Legendi kohaselt õnnistasid Columbia indiaanlased oma uusi hõimupealikke sisse nii, et katsid nad kullatolmuga ning saatsid nad siis paadiga merele, mis oli täidetud kulla ja aaretega. Seejärel pealik hüppas vette ning viskas väärisesemed samuti vette, mis olid mõeldud jumalate jaoks.

Mitmeid kordi on järv osaliselt veest tühjendatud ning välja on tulnud tohutud kullavarud. Usutakse siiski, et lõviosa kullast on veel endiselt vee all.

Oak Islandi rahapada

Oak Island
Oak Island Foto: Adwo / Alamy/ Vida Press

18. sajandist alates levivad kuuldused Oak Islandil asuva peidetud aarde kohta. Oak Island on väike eraldatud saar Kanadas Nova Scotia ranniku juures.

Juttude kohaselt on saarele maetud hiiglaslik aarete pada, mille on sinna jätnud piraadid või meremehed. Pada on üritanud välja kaevata paljud, nende hulgas 1900. aastatel Ameerika Ühendriikide president Franklin Roosevelt.

San Migueli varandus

1715. aastal väljus 12 laevast koosnev Hispaania laevastik täis kulda, hõbedat, pärleid ja juveele Havanast Kuubast.

Paraku jäi 11 laeva orkaani tõttu Florida lähedal kadunuks, hukkusid kõik pardal olnud meremehed ja kaotasid kogu varanduselasti.

Seitse laeva on juba leitud, kuid usutakse, et suurem osa hõbedat on endiselt San Miguelil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles