Maaliline Šveitsi küla pakub sulle sinna kolimise eest 21 500 eurot

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsis asuv Albineni nimeline küla
Šveitsis asuv Albineni nimeline küla Foto: Michael Winters / Alamy/ Vida Press

Oled kunagi unistanud väikeses ja kaunis mägikülas elamisest? Šveitsi küla nimega Albinen pakub sinna kolida soovivatele inimestele 21 500 eurot puhtalt kätte.

Kohalik volikogu loodab peagi hääletusele tuleva algatusega tuua rohkem inimesi vaid 240 elanikuga Albineni külasse, vahendas Telegraph.

Programmi kohaselt makstakse igale külasse kolivale täiskasvanule 21 500 eurot ja 8600 eurot lapse kohta. Neljaliikmelisele perele makstaks niisiis tervelt 60 200 eurot.

Enamik külast lahkunud elanikke on olnud lastega pered ning viimase kolme pere lahkumise tõttu oli Albinen sunnitud ainsa küla kooli sulgema. Samas ei ole küla kunagi olnud rahvarikas. Küla elanikearvu rekord jääb 1900. aastasse kui Albinenis elas 380 inimest.

Kus on konks?

Säärase magusa pakkumisega kaasnevad loomulikult kindlad tingimused. Uued elanikud peavad olema alla 45 aastased ning on kohustatud kas ehitama või ostma vähemalt 172 000 euro väärtuses maja, kus nad aastaringselt elavad (see tähendab, et maja ei tohiks olla kasutusel vaid suvekoduna).

Samuti peaks Albinen olema sinu alaline elukoht vähemalt kümneks aastaks. Juhul kui tahad selle aja jooksul siiski kolida, pead kogu summa tagasi maksma. Riigiametnikud loodavad, et uute elanike sissevool elavdaks ka Albineni kehvaks jäänud majandust.

Mis on Albinenil pakkuda?

Albinen on kuue ruutkilomeetri suurusel alal Alpides mägede vahel asuv külake, mis asub 1310 meetri kõrgusel merepinnast.

Enamiku Albinenist moodustab talumaa ja mets. Külakeskuses ei toimu just palju, kuid see-eest on sealsed sajandite vanused hooned, kirik, kitsad käänulised teed ja külapoeke kaunid ja hubased. Piirkonnas räägitakse saksa keelt, mis tuleks kindlasti uustulijatel selgeks õppida.

Ligi kuue kilomeetri kaugusel külast asub Leukerbad, mis on koduks ühele Euroopa suurimale tervishoiu, ilu-ja termaalvee protseduuride keskusele. Siinsetes kaltsiumi ja väävlirikastes termaalvee vannides on käinud suplemas nii Charlie Chaplin, Tolstoi kui ka Goethe.

Mis paigad veel üle maailma maksavad uutele elanikele sinna kolimise eest?

Paljud linnad ja maakonnad pakuvad uutele elanikele tasuta maalappi, kui nad vaid oma maja sinna peale ehitavad ja sisse kolivad. Sellised paigad on näiteks Nebraskas asuv Curtis, Kansases asuvad Marquette ja Lincoln ning Minnesotas asuv New Richland.

Mõned kohad aga maksavad kas täielikult või osaliselt tagasi sinu õppelaenu, mis Ameerika Ühendriikides ja Kanadas võib ulatuda mitmekümne tuhande dollarini. Õppelaenu aitavad maksta sinna kolimisel näiteks Kanadas asuv Saskatchewan ning Kanada ja USA piiril asuv Niagara Falls.

Itaalias asuv Candela linn maksab aga peale kõigile sinna kolivatele inimestele, kes on leidnud endale juba linnakeses töökoha. 800 eurot makstakse vallalisele inimesele, 1200 eurot paarile ja 1500-1800 eurot kolmeliikmelisele perele ning üle 2000 euro on ette nähtud peredele, kus on neli-viis inimest. Samuti ootavad uusi elanikke mitmed maksusoodustused. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles