Fjordideküllases Kesk-Norras jätkub hunnituid vaateid

Marge Taivere
, reisihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andalsnesist algaval matkarajal, umbes 1000 meetri kõrgusel. Sellelt kõrguselt algas ka lumepiir.
Andalsnesist algaval matkarajal, umbes 1000 meetri kõrgusel. Sellelt kõrguselt algas ka lumepiir. Foto: Erakogu

Kõigest ühe öise laevasõidu ning ühe päevase autosõidu kaugusel asub Kesk-Norra Møre og Romsdali maakond. Siin fjordide vahel on peidus Norra kauneimad loodusvaated ning põnevaimad matkarajad nii suveks kui ka talveks.

Møre og Romsdal on 270 000 elanikuga Kesk-Norra põhjapoolseim maakond, mille keskus on Møre linn. Üks peamisi turismipiirkondi on aga Åndalsnesi linn ja selle ümbrus. Seal elab paar tuhat inimest ning linn asub kahe võimsa mäekuru alguspunktis, mis tekitab omamoodi kõrgete kaljudega ääristatud tunneli.

Kuru all voolab Rauma jõgi, mis varem oli täis lõhelisi, kuid nüüd on kalavarud haiguste tõttu paraku vähenenud ning kalastamine pole lubatud. Jõe vasakul kaldal algab Euroopa kõrgeim vertikaalsein, mida nimetatakse Trolliseinaks. Selle kõrguste vahe on 1700 meetrit, millest üle 1000 meetrit on vertikaalset kaljut. Oktoobris olid mäetipud juba või  ikka veel lumised ning siin-seal oli ka maapinnal eelmise aasta liustik veel sulamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles