Tuntud lennufirma hakkab lendama sinepiseemne kütuse jõul

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinepiseemned
Sinepiseemned Foto: Fabrizio Troiani / Alamy/ Vida Press

Qantas lennufirma plaanib Austraalia ja Los Angelese vahelisel lennul kasutusele võta sinepiseemneõli baasil tehtud kütuse. Sinepiseemneõli biokütus vähendaks süsihappegaasi atmosfääri heitmist tervelt 20 protsenti.

Qantas teeb kütuse väljatöötamisel koostööd Kanada firmaga Agrisoma Biosciences ning Queensland Ülikooliga, vahendas Airlive.net. Kütuses kasutatavad brassica varinata sorti sinepiseemned on aga kasvatatud nii Queenslandis kui ka Lõuna- Austraalias.

Qantas plaanib kasvatada sinepiseemneid 400 000 hektari suurusel maa-alal, et toota 200 miljonit liitrit biokütust. Hetkel kasutab Qantas 4,8 miljardit liitrit kütust aastas.

Sinepiseemne puhul on hea see, et sinepitaime saab kasvatada pinnasel, mis muude toiduainete kasvatamiseks pole sobilik või mis on juba toidutaimede poolt ära kurnatud.

Hetkel kasutatakse Los Angelese ja Austraalia vahelistel lendudel väikest osa biokütust mis on segatud tavakütusega. Samal lennusuunal plaanib Qantas täielikult biokütusele üle minna alates 2020. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles