10 kuulsat hävinemisohus paika, mida tuleks enne nende kadumist külastada

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Machu Picchu, Peruu – «Kreisi keiser»
Machu Picchu, Peruu – «Kreisi keiser» Foto: Vida Press

Võib ju tunduda, et meil on maailma eri paikade külastamiseks aega terve elu, kuid tegelikult on kohti, mis ajahamba puremisele enam kaua vastu ei pea.

Kui sinu unistuseks on külastada Taj Mahali või Machu Picchut pead kärme olema. Popsugar on pannud kokku nimekirja kümnest kuulsast paigast, mis on peagi hävinemas.

Veneetsia, Itaalia

Veneetsia
Veneetsia Foto: Vida Press

Külasta võluvat Veneetsiat, enne kui see Itaalia paradiisilinn täielikult upub. Romantiline Veneetsia, kus enamiku linnatänavate asemel on kanalid, on vajunud juba aastaid. Paraku teeb kliima soojenemisest tulenev veetaseme tõus, tihenenud üleujutused ning liiga suur turistide arv olukorda palju hullemaks. Kuigi linna üritatakse päästa, on väga võimalik, et sajandi lõpuks muutub Veneetsia elamiskõlbmatuks.

Šeišellid

Foto: M. Watson/ Vida Press

Paradiisiotsijad, tegutsege kiirelt! Šeišellid on Madagaskari lähistel asuv 115 saarest koosnev saarestik. Šeišellidel on imekaunis puutumatu loodus, liivased rannad ja haruldased loomad, mis tõmbavad ligi eksootikaotsijaid igast maailma paigast.

Kahjuks kaob järgmise 50–100 aasta jooksul kogu saarestik, kuna korallide hävinemise ja rannaerosiooni tõttu vajub terve piirkond vee alla. Kuigi meie eluaja jooksul on veel aega Šeišelle külastada, siis tulevastele lapselastele tasub teha kohapeal käies ilusad pildid ja lindistada paar videot, et oleks mida kunagi imekaunitest kadunud saartest jutustada.

Surnumeri

Foto: M.Sobreira / Alamy/ Vida Press

Nii irooniline, kui see ka ei tunduks, on Surnumeri suremas. Surnumeri on kümme korda soolasem kui ükski ookean ning sisaldab endas nii ravivaid mineraale kui ka rikkalikku ajalugu. Kuigi Surnumeres pole võimalik suure soolasisalduse tõttu vee alla vajuda, on meri ise siiski vajumas.

Viimase 40 aasta jooksul on Surnumeri vajunud 24 meetrit ja kahanenud tervelt kolmandiku võrra. Igal aastal kaotab Surnumeri ligi kaheksa miljardit liitrit vett, sest naaberriigid kasutavad ohtralt Surnumere ainsa vee sissevoolu allika Jordani jõe vett. Nii jõevee suure kasutuse kui ka kliimamuutuste tõttu kaob ekspertide hinnangul Surnumeri juba 50 aastaga. Kasuta võimalust Surnumeres vee peal hõljuda, seni kui veekogu veel eksisteerib.

Florida märgalad Everglades

Foto: Francois Gohier/ Vida Press

Evergladesi kõrge rohelise rohu ja aeglase jõevooluga alad on jällegi UNESCO ohulisti sattunud. Märgalad on koduks ligi 800 vee- ja maismaa loomaliigile. Turistid käivad Evergladesi metsikut loodust imetlemas kas paadist või kanuuekskursiooniga.

Paraku on piirkond hävinemisohus kuna linnastumine ja reostus on juba praegu põhjustanud paljude liikide väljasuremise. Kui soovid nende märgalade ilu ja metsikust kogeda, pead jõudma kohale enne, kui reostus selle hävitab.

Taj Mahal

Foto: Eye Ubiquitous/REX/ Vida Press

Üks seitsmest maailmaimest on kokkuvarisemise ohus. Taj Mahal on üks kuulsamaid ja ikoonilisemaid hooneid terves maailmas, mille ehitas 1632. aastal Shah Jahan oma lemmiknaise hauakambrina. Varisemisohu tõttu plaanitakse aga hoone uksed turistidele sulgeda.

Taj Mahali külastab igal aastal miljoneid turiste, mis avaldab hoonele tugevat survet. Lisaks avaldab hoonele mõju õhureostus ja puidu mädanemine. Kuulujutud räägivad, et nelja aasta pärast suletakse Taj Mahal turistidele täielikult.

Suur Korallrahu

Foto: Chameleons Eye/REX/Vida Press

Suur Korallrahu on üks seitsmest maailmaimest ning kirjas ka UNESCO pärandina. Kahjuks on korallrahu kadumas meie endi silme all. Austraalia ranniku lähedal asuvas korallrahus elab tuhandeid taime- ja loomaliike ning see on kõige külastatum korallrahu terves maailmas.

Kliima soojenemise tõttu on Suur Korallrahu viimase 30 aasta jooksul kahanenud lausa poole võrra. Lisaks hävinevad korallid happereostuse tõttu. Kui olukord ei parane, võivad Suure Korallrahu korallid 2030. aastaks täielikult hävineda. Seega kui tahad seda veealuse maailma ilu imetled, tuleb kiirelt tegutseda.

Hiina Müür

Foto: Oscar Tarneberg/ Vida Press

Kuigi Hiina Müür on praegu nähtav isegi kosmosest, ei pruugi 20 aasta pärast seda ka maismaalt näha olla. Ligi 2000 aastat tagasi ehitatud müür oli mõeldud kaitseks vaenlaste eest. Praegu on Hiina Müür mitte ainult üks suurimaid inimese loodud ehitisi, vaid ka kõige külastatumaid paiku.

Kahjuks on kaks kolmandikku müürist hävinenud liigse põlluharimise tõttu piirkonnas. Kuigi müüri üritatakse restaureerida ja päästa, kannatab ehitis siiski erosiooni all, seda enam, et kohalikud teenivad kuulsa müüri telliseid müües ka raha ja veavad pidevalt kive minema.

Maldiivid

Maldiivid
Maldiivid Foto: Kurt Amsler/Vida Press

Maldiivid on üks maailma kõige romantilisemaid sihtkohti. Maldiivid koosnevad sadadest India ookeanis asuvatest saartest ning on tuntud kristallselge vee, värviliste kalade, eksootiliste randade ja vette riputatud võrkkiikede poolest.

Maldiivid on paraku ka üks madalamaid riike maailmas, ulatudes ainult kahe meetrini üle merepinna. Kliima soojenemise ja veetaseme tõusu tõttu vajuvad Maldiivid järgmise saja aasta jooksul täielikult vee alla. Olukord on sedavõrd tõsine, et Maldiivide valitsus ostab teistes riikides maad kokku ning teeb plaane, kuidas inimesi ümber paigutada. Sukeldu kaunitesse Maldiivide vetesse, kuni riik veel alles on.

Machu Picchu

Foto: Christine Wawra/ Vida Press

Peruus kõrgel mäetipus asuva inkade impeeriumi kuulsad varemed Machu Picchu on erosiooni, maalihete ja suure külastajate arvu tõttu hävinemisohus.

UNESCO ja Peruu on seadnud külastuslimiidi 2500 inimese peale, kuid turistid astuvad sellest limiidist lihtsalt üle. Kui Machu Picchu külastusele ei seata suuremaid piiranguid, võivad varemed peagi kokku kukkuda.

Galapagose saared

Galapagose saared on väga liigirikkad.
Galapagose saared on väga liigirikkad. Foto: D. Parer & E. Parer-Cook/ Vida Press

Vaikses Ookeanis asuv vulkaaniline Galapagose saarestik on maailmakuulus metsiku looduse ja loomastiku poolest. Just Galapagose saartel sai Charles Darwin inspiratsiooni evolutsiooniteooria välja mõtlemiseks. Saarestikus elab palju eri loomaliike, sealhulgas hiigelkilpkonni, vees elavaid iguaane ja karvaseid hülgeid.

Galapagose saared on turistide hulgas äärmiselt populaarsed, mis on ka saare loomastiku hävinemise peamiseks põhjuseks. Turistide tõttu ehitatakse saartele üha enam hotelle, restorane ja autoteesid, mis kõik põhjustavad reostust. Saared on ohus ning juba mitu erilist loomaliiki on välja surnud.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles