Kruiisilaevadel enam Veneetsiasse asja pole

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ake Lindau/ Vida Press

Itaalia transpordiminister teatas esmaspäeval, et suured kruiisilaevad ei tohi peagi enam Veneetsiasse siseneda.

Kohalikud on juba ammu laevade üle kurtnud, protesteerides nii reostuse kui ka ajalooliste hoonete ja kanalite kahjustamise üle.

Kruiisilaevad on ka peamiseks turistide arvu massilise tõusu põhjuseks, mistõttu on hetkel turiste linnas rohkem kui kohalikke. See tähendab, et korterite üürihinnad on tõusnud lakke ning traditsioonilised väikepoed on asendunud kiirtoidu- ja odavate suveniiriäridega.

Itaalia valitsus on nüüdsest otsustanud, et üle 55 tonni kaaluvad laevad Veneetsiasse sisse ei saa ning peavad maabuma Veneetsiast loodes asuvas Marghera-nimelises tööstussadamas. See tähendab, et laevad ei pääse enam ligi Püha Markuse väljakust mööduvale Giudecca kanalile.

Veneetsia linnapea Luigi Brugnaro on otsuse üle väga rõõmus, kuna tema arvates suudeti leida suurepärane kompromiss keskkonnamurede ja kohalikke rahulolematuse ning kruiisitööstuse loodud töökohtade jätkumise vahel, mille kaotamist Veneetsia ei saaks endale lubada.

Brugnaro sõnul tahavad nad näidata UNESCO-le ja maailmale, et neil on olukorrale lahendus. Nimelt olevat UNESCO hoiatanud, et kui kruiisilaevadega ei tegeleta, märgitakse Veneetsia peagi ohustatud paigaks.

Uus laevatee ehitatakse välja nelja aasta jooksul ning muutused ei hakka mõjutama tööstuskaubanduslikku laevaliiklust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles