Seitse olulist etiketireeglit, mida reisides kindlasti järgida (1)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Võiks ju arvata, et reisides viisakaks jäämine pole ju ometi nii raske – ära laiuta lennukis või bussis, ole viisakas teenindajatega, järgi reegleid ja seadusi ja austa kohalikku kultuuri. Kuid ometi on meil kõigil meeles mõni eriti tüütu kaasreisija, kes käitub nii matslikult, et rikub ära kõikide inimeste reisielamuse.

Travel Triangle tuletab meelde kõige olulisemad etiketireeglid, mida reisides silmas pidada.

Ära tüüta kaasreisijaid. Olgu see lennu-, auto-, bussi- või rongireis, mitte kellelegi ei meeldi kaassõitja, kes on vali, tüütu, pealetükkiv ja lärmakas. Austa võõraste inimeste privaatruumi, jäta teistele füüsiliselt ruumi istuda-liikuda, ära jäta oma asju vedelema, ära haise ja ole sõbralik.

Ütle tere. Kui sa rändad võõrasse kultuuriruumi, siis on väga oluline, et sa teeksid enne selgeks, kuidas seal on viisakas tervitada. Korralik ja kommetekohane tervitus on suurepärane jäämurdja, lisaks äratab see sinu vastu austust.

Tunne kultuurilist etiketti. Pole vahet, kus sa oled, kui sa oled turist, pead sa alati järgima antud kultuuriruumi etiketireegleid – ka siis, kui need ei ühti su isiklike tõekspidamistega.

Tea, kuidas restoranis tippi jätta. On väga oluline, et sa oskad kõikjal maailmas restoranis einestada ning tead, kuidas on antud riigis kombeks jootraha jätta. Samuti tee kindlaks, millised on asukohariigi roavalikud ning millised on toidud, mida ei ole saadaval või mis võivad olla suisa keelatud. Näiteks ära nõua sealiha moslemimaal.

Riietu etiketikohaselt. Enamik vastuolulisi etiketireegleid, mis tüli põhjustavad, on tavaliselt seotud riietumistavadega. Tavaliselt on igas riigis kombed, mille järgi käivad mehed ja naised riides ning ka turistidelt eeldatakse samade nõuete täitmist.

Tea, kuidas pildistada. Tavaliselt sõltub see, kas ja kuidas sa võid pildistada, asukohariigist ning ka konkreetsest atraktsioonist. On palju kohti, mida sa ei tohigi tegelikult pildistada. Ka kohalikke inimesi pildistades küsi neilt alati enne selleks luba.

Vaata, mida suust välja ajad. Ehk tahaksid sa esimese asjana ropendada, kui varba ära lööd, siis pea hoogu – on palju riike, kus vägisõnade tarvitamine on vägagi keelatud. Samuti on hea mõte selgeks õppida asukohariigi keeles mõned väljendid, mis aitavad jääd murda ning võivad ka näiteks turul kaubeldes kasuks tulla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles