10 kohta Eestis, kuhu minna kui ilm on vilets

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Puhka Eestis/Raul Vaine/Tagurpidi maja

Põhjamaised laiuskraadid tähendavad seda, et Eestis saab nautida suurepäraseid talveilmu, jääteed, virmalisi. Aga see tähendab ka seda, et oktoobrist märtsini võivad ilmaolud olla üsna ettearvamatud. Kuigi öeldakse, et pole halba ilma, on vaid ebasobiv riietus, on Eestis siiski ka selliseid päevi, kus tõesti nina õue pista ei taha.

Nendeks olukordadeks, kus väljas olemise isu täiesti puudub, pakub EASi Turismiarenduskeskus välja kümme ideed, mida teha siseruumides, kui ilm on vilets.

Saunaküla Puhkemajad – ainulaadne saunakuningriik

Harju maakond, Püha küla

Foto: Puhka Eestis/Saunamaailm

Saunaküla on äärmiselt mugav ja meeldiv puhkeküla, mis ootab külalisi igal aastaajal ning on kuulus oma saunamõnude poolest. Küla koosneb neljast puhkemajast, mis asetsevad üksteisest parajalt kaugel. Igas majas on õdusad magamistoad ja avarad saalid. Verandal on kivist grillimisalused. Sauna ette on paigutatud suured puutõrred, milles on pidevalt läbi filtri ringlev arteesia kaevude vesi. Territooriumil on ka laste mänguväljakud, spordiplatsid ning terviserajad. 

Saku Pruulikoda ja Õllemuuseum

Harju maakond, Saku alevik

Foto: Puhka Eestis/Saku Pruulikoda

Alates aastast 1820, kui Saku mõisa omanik krahv von Rehbinder asutas õllekoja, on Saku õllemeistrid pruulinud kohalikust põhjaveest, parimatest linnastest, humalast ja pärmist head Eesti õlut. Saku Pruulikoda on endale nime saanud Vääna jõe kaldale ehitatud ajaloolise pruulikoja järgi, kus valmistati õlut aastatel 1909–1992. Pruulikoja Õllemuuseum annab ülevaate Eesti ja Saku Õlletehase sajanditepikkusest õlletraditsioonist, tootmise ajaloost ja tehnoloogilisest arengust. 1,5-tunnise ekskursiooni käigus saab tutvuda nii toote valmistamise protsessiga kui ka maitsta otse tehasest tulnud head Eesti õlut. Oluline teada: alla 18-aastased ei ole ekskursioonile lubatud.  

Teaduskeskus AHHAA Tartus

Tartu maakond, Tartu

Foto: Puhka Eestis/SA Teaduskeskus AHHAA

Tahad end üllatada? Teaduskeskus AHHAA pakub nii teadust, põnevaid tegevusi, seiklusi kui ka mõnusat ajaviidet lastele ja täiskasvanutele. Keskusest leiad atraktiivse õpikeskkonna ning omandad uusi teadmisi. Kõik näitused on üles ehitatud «käed-külge»-meetodil, see tähendab, et sul on võimalus kõike ise tunnetada ja proovida. Olgu selleks siis planetaarium, koolilabor, õppematerjalide loomine, põnevad tehnikaseadmed või teadusteater. 

Tagurpidi Maja

Tartu maakond, Tartu

Foto: Puhka Eestis/Raul Vaine/Tagurpidi maja

Tagurpidi Maja on peadpööritav seiklus nii suurtele kui ka väikestele. Sõna otseses mõttes – maja on pööratud tagurpidi. Ülemine korrus on alumine ja alumine korrus ülemine. Diivanid, köögikapid ja kõik muu, mis tavalistes elumajades põrandal paiknevad, on Tagurpidi Majas hoopis laes. Isegi kass! Või noh, tegelikult on nad ju põrandal, aga põrand on laeks ja lagi põrandaks ja tegelikult oled hoopis sina tagurpidi. Kui midagi jäi segaseks, tule ja veendu ise, et kõik mis sa just lugesid ongi päriselt tõsi.

EscapeTartu põgenemismäng

Tartu maakond, Tartu

Foto: Puhka Eestis/Escape Tartu põgenemismäng

EscapeTartu sihiks on pakkuda Lõuna-Eesti elanikele ja külastajatele võimalust väljuda igapäevarutiinist uudse meelelahutusliigi näol. Nende põgenemismäng on üks suuremaid ja pikemaid põgenemismänge Eestis. Põgenemistoad on maailmas aina enam populaarsust koguv vaba aja veetmise võimalus. Mängu eesmärgiks on leida väljapääs lukustatud toast lahendades selleks põnevaid ülesandeid. Mäng on mõeldud 2–4-liikmelistele gruppidele. Hea teada: põnevat Escape põgenemismängu pakuvad toredad ettevõtted ka teistes Eesti linnades.

Eesti Kaevandusmuuseum

Ida-Viru maakond, Kohtla-Nõmme alev

Foto: Puhka Eestis/Eesti Kaevandusmuuseum

Tahad tõelisest kaevurielust maigu suhu saada? Siis ei jää muud üle, kui kummikud jalga, puhvaika selga ja lamp kätte. Just maa all näed, kuuled, maitsed ja tunned seda, mida mehedki, kes mitukümmend aastat igapäevaselt maa all rasket tööd tegid. Nüüd on avatud ka Rikastusvabrik, mis näitab Sulle põlevkivi teekonda maa peal, räägib energia tekkimisest ja sellest, mis tulevikus energia valdkonnas juhtuma hakkab. Lapsi ootab kaevandusmuuseumis põnev Mutimaa. 

Maarja-Magdaleena Gild

Pärnu maakond, Pärnu

Maarja-Magdaleena Gild
Maarja-Magdaleena Gild Foto: Puhka Eestis/Elen Juurma

Hea eesti tarbekunst ja südamega tehtud käsitöö. Just siit saab osta ja tellida Pärnu tunnustatud meistrite töid ning näha oma silmaga, kuidas need valmivad. Gildist on kujunenud arvestatav erialase oskusteabe keskus. Nime on ühendus saanud Pärnu teadaolevalt vanima käsitööliste gildi eeskujul. Maja pakub häid tingimusi aastaringseks loometööks ning rikastab nii Pärnu linna elanike kui ka külaliste huvihariduse ja vaba aja veetmise võimalusi. Gildis toimub töötubasid ja kursusi. Toimib meistri-selli-õpipoisi süsteem.  

Müntide vermimise töötuba Puraviku Tuuleveski sepikojas

Rapla maakond, Valtu küla

Müntide vermimise töötuba Puraviku Tuuleveski sepikojas
Müntide vermimise töötuba Puraviku Tuuleveski sepikojas Foto: Puhka Eestis/Siim Solman

Sepikojast saad tellida meenemünte nii rauast kui ja vasest ning teha neid ise sepapajas kohapeal. Välistatud pole ka hõbedast ja kullast meenemündid. Siin saad sepatöö saladustesse sügavuti süüvida. See on tõeline raudvara! Külastamiseks on vajalik ette helistamine.

Atla Mõis 

Rapla maakond, Atla küla

Mõisakeraamika tehase sisevaade
Mõisakeraamika tehase sisevaade Foto: Puhka Eestis/Kristel Luige

Ekskursioonid mõisa peahoonesse ning Mõisakeraamika tehasesse on ettetellimisel. Atla Mõisa kunstikoolis saab savist voolida või toorikuid oma käe järgi kaunistada/glasuurida. Mõisa saekaatris saab puidutöötlemise protsessiga tutvuda. Atla Mõisakeraamika poest leiab nii keskaegsete nõude tänapäevased variandid kui valgest savist käsitsi maalitud eesti loodusest inspireeritud keraamikat. Külastamiseks on vajalik ette helistamine.

Suitsusaun Toosikannu Puhkekeskuses

Rapla maakond, Jõeküla

Foto: Puhka Eestis/Toosikannu Puhkekeskus

Suitsusaun on ehe näide sajanditepikkusest saunatraditsioonist ning annab saunalistele võimaluse nautida saunarõõme nii, nagu seda tegid meie esivanemad. Toosikannu puhkekeskuse ehtne suitsusaun asub järveäärse ala täiesti privaatses osas. Suitsusaunas on ruumi kuni 15 inimesele. Siin on mõnus väikse seltskonnaga mõtteid mõlgutada. Saun köetakse soojaks vastavalt kliendi soovile ning suitsusauna pole võimalik hiljem ise juurde kütta. Suitsusauna juures on järvel väike sild, kust saab hüpata karastavasse järvevette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles