Kas virtuaalpassid hakkavad traditsioonilisi paberpasse asendama?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pass.
Pass. Foto: Eero Vabamägi

Vastavalt hiljutisele uuringule ei salli reisijad paberpasse ning sooviksid selle asemel kasutada hoopis nutitelefonis olevat digitaalpassi.

Selgus, et neli reisijat viiest sooviks traditsiooniliste passide lõppu. See tähendaks, et enam ei peaks kaasas kandma mitte paberdokumenti, vaid nutitelefoniga saaks läbi minna nii lennujaama turvakontrollidest kui ka broneerida lennupileteid.

Uuringu tegi Rahvusvaheline Õhutranspordi Selts (IATA), kes küsis 10 675 reisijalt nende ootusi reisimise tehnoloogilise lihtsustamise kohta.

82 protsenti küsitletud reisijatest soovivad digitaalsete passide kasutuselevõttu, 64 protsenti loodab, et lennujaamad võtaks kasutusele biomeetrilised isiku tuvastamise viisid nagu sõrmejälgede kontroll või silma iirise skaneerimine.

IATA esindaja sõnul tahavad reisijad kasutada vaid ühte biomeetrilist vahendit, et läbi viia kõik reisiga seotud toimingud alustades piletite broneerimisest kuni pagasi kättesaamiseni. Ta lisab, et tehnoloogia on juba olemas, lihtsalt selle kasutuselevõttu lennunduses tuleks kiirendada.

Reisijatel on üks soov veel. Nimelt eelistaksid nad iseteeninduse suuremat osakaalu lennujaamas. Tervelt 72 protsenti reisijatest sooviks ise oma pileti skaneerida ja lennukile minna, ilma lennusaatja vahendamiseta. 68 protsenti vastanutest sooviks lennujaamas pagasile ise triipkoodi kleepsu peale panna ning 48 protsenti tahaks ära antava pagasi ise lindile panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles