Levinud müüt lendamisest, mis ei vasta tõele

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: David Kilpatrick / Alamy/ Vida Press

Kuigi lendamine on üha levinum transpordiviis, ei ole reisijad tihti lennukite süsteemidest ja toimimisest teadlikud. Seetõttu ümbritseb lennukis toimuvat rohkem müüte kui üheski teises transpordivahendis.

Lennukite keskkonna kontrollsüsteemide ja kabiinirõhu tehnoloogia tootja Honeywell otsustas välja uurida, mis lennundusega seotud müüdid levivad reisijate seas, vahendas Travel and Leisure.

Ettevõte küsitles 2346 ameeriklast ning leidis, et 44 protsenti vastanutest usub, et lennuki õhk on õhuringlussüsteemide tõttu pisikuterohke ning võib põhjustada haigestumist.

Tegelikult on lennukites HEPA õhufiltrid, mis on suutelised kinni püüdma enamiku mikroobe ja pisikuid, mida seostatakse külmetushaigustega. Rahvusvahelise Õhutranspordi Seltsi (IATA) sõnul püüavad lennukites olevad õhufiltrid kinni suisa 99,9995 protsenti õhus olevatest mikroobidest.

Lisaks sellele on külmetust ja ülemiste hingamisteede haigusi põhjustavad viirused liiga suure ja rasked, et õhku nii-öelda rippuma jääda. Seega, isegi kui need viirused õhku satuvad, langevad nad üsna kiirelt põrandale ja muudele ette jäävatele pindadele.

Kuigi lennukiõhust on viiruse üleskorjamine äärmiselt ebatõenäoline, on lennukis haigestumine siiski väga levinud. Seda aga lennukis olevate esemete (allakäiv laud, turvavöö ja WC ukselink) puudutamise tõttu, sest neid katsuvad ka paljud teised reisijad.

TravelMathi uuringust selgus, et toidulauana kasutatavatel allakäivatel laudadel on rohkem baktereid kui kusagil mujal lennukis. Seega tasub lennule kaasa võtta desinfitseerivad salvrätid ning puhastada oma käsi, selle asemel, et õhu pärast muretseda.

Kui tunned end bakterite ja viiruste ohu tõttu siiski ebamugavalt, keera lahti pea kohal asuv õhuventilatsioon. See pisike õhupuhur loob  sinu ümber justkui nähtamatu kaitsebarjääri, mis ei lase raskemaid viiruse- ja bakteriosakesi sinu õhuruumi sisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles