Milline võiks olla järgmine Eesti aasta toidupiirkond?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heeringavõileib musta leivaga
Heeringavõileib musta leivaga Foto: Marko Saarm / Sakala

Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi 2018. aasta toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks, kes võtaks teatepulga üle tänavuselt Eesti toidu piirkonnalt Peipsimaalt.

Maaelu ministri Tarmo Tamme sõnul on Eesti eri paigus veel palju põnevaid ja avastamata maitsenüansse. Lisaks on seni aasta toidupiirkonnaks valituks osutumine avaldanud piirkondadele väga positiivset muljet. 

«Mullu Hiiumaale ja tänavu Peipsimaale osaks saanud tähelepanu näitab, et toidupiirkonna tiitel annab paikkonnale uut hingamist ning kasvatab tuntavalt turistide huvi konkreetse piirkonna vastu,» lisas minister.

«Toit on tänaseks saanud üheks oluliseks riigi, aga ka piirkonna sümboliks. Tiitel annab valituks osutunud piirkonnale hea võimaluse aasta vältel end kohaliku toidukultuuri kaudu üldsusele ja turistidele aktiivsemalt tutvustada, leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ning töötada välja uusi sündmusi, tooteid ja teenuseid,» selgitas minister.

Eestis kasvatatakse head toorainet, millest tehakse maitsvaid ja omanäolisi toite, sõnas Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp.

«Inimesi huvitab üha rohkem, kust on pärit nende laual olev toit, milline on selle toidu saamise lugu ning kes ja kuidas on selle valmistanud. Ka Eesti eri piirkondade toitudel on olemas oma lood, neid on vaja lihtsalt paremini esile tõsta,» selgitas Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp.

Eesti toidu piirkonna tiitli kandmiseks 2018. aastal saab taotluse esitada kuni 20. novembrini 2017. a. Taotluses tuleb kirjeldada kava, kuidas aasta jooksul kavatsetakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada. Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka kohalik omavalitsus ning juhendi taotlemise kohta leiab SIIT.

Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli omistamise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 10. detsembril 2017. Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning 2018. aasta Eesti toidu uue piirkonna tutvustamine toimub 2018. aasta mai esimesel nädalavahetusel.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune rändkahvel. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa, 2017. aastal kannab seda Peipsimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles