Vähim külastatud Euroopa riik üllatab lummava iluga

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Marino
San Marino Foto: Marco Arduino/ Vida Press

Selles turistide tähelepanuta jäetud riigis on imeline loodus, põnev arhitektuur ja maailma kõige lahedam passitempel. Kas sina oled juba selles riigis käinud?

San Marinot külastas eelmisel aastal ainult 60 000 inimest, mis teeb sellest külastajate koguarvu poolest Euroopa vähim külastatud riigi, vahendab news.com.au. Vähim külastatud riik Euroopas per capita on Moldova. 

Paljud inimesed pole San Marino olemasolust isegi teadlikud, mistõttu väärib see mikroriik lähemat tutvustust.

San Marino on 61,2 km² pindalaga riik, mis asetseb Itaalia sees Aadria mere ranniku lähedal. Põhjuseid seda maalilist mägist väikeriiki külastada on palju, kuid siin on välja toodud neist kuus.

Ilu

Foto: Huw Jones/ Vida Press

San Marino ei jää oma kaunite roheliste küngaste, sinise taeva ja kuninglike mägedega kuidagi alla Toscanale. Kui lähed tavalistest turistiradadest kõrvale matkama, võid leida end ka mitmest veinikeldrist.

Looduse ilu kõrvale jättes on ka riigi pealinn San Marino arhitektuuriliselt kaunis. Selles on nii ajaloolisi hooneid kui ka kujusid ja skulptuure.

Ajalugu

Piazza della Liberta, Palazzo Pubblico
Piazza della Liberta, Palazzo Pubblico Foto: Marco Arduino/ Vida Press

Kuigi selles riigis on kõige vähem külastajaid, on San Marino ajalugu üks rikkalikumaid. San Marino on maailma vanim ellu jäänud suveräänne riik ning ka vanim vabariik (praegune vabariik on loodud 310 pKr). Ajaloo hõngu on selles riigis tunda igal sammul, mida tuletavad meelde ka paljud keskajast säilinud hooned.

Iidsed kindlused

Foto: YAY Media AS / Alamy / Vida Press

Kui ajaloost rääkida, siis San Marinos on ühed vanimad ja kaunimad kindlused. Näiteks Castello della Guaita torn, mis on ehitatud 11. sajandil Monte Titanole, on isegi San Marino lipul. Castello della Guaita oli mõnda aega kasutuses vanglana ning on praegu külastajatele avatud aasta läbi.

Vaated

/ Anastasia traveller / Alamy / Vida Press
/ Anastasia traveller / Alamy / Vida Press Foto: Anastasia traveller / Alamy/ Vida Press

Palju mäetippe tähendab ka palju kauneid vaateid. Vaieldamatult pakuvad San Marino mäed ühtesid parimaid vaateid terves Euroopas. 700 meetri kõrgusest Monte Titano tipust avaneb imeline panoraamvaade rohelistele küngastele, oranžidele terrakotakatustele ning merele.

Passitempel

Foto: Huw Jones/ Vida Press

Kui oled üks nendest, kes rõõmustab võimaluse eest passi tempel saada, on San Marino sinu koht. San Marino tempel on eriline, kuna see riik on üks maailma viiest pisemast riigist. Tempel maksab viis eurot ning selle saamiseks tuleb pöörduda turismiinfosse.

Ideaalne päevareisiks

San Marino on vaid 40 minuti tee kaugusel Itaalia linnast Riminist. Seega on San Marino ideaalne ühepäevareisi koht, et suunduda mere äärest mägedesse. Kuna see riik on nii pisike, jõuab selle ühe päevaga ilusti läbi käia. Isegi kui saad siia riiki tulla vaid lühikeseks ajaks, on siinne põnev ajalugu ja imelised vaated seda väärt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles