Uuring: leedulased puhkavad paremini ja lätlased pikemalt kui eestlased

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martyn Goddard/REX/ Vida Press

Septembris Leedus, Lätis ja Eestis tehtud uuring näitas, et Eestis oli kõige rohkem neid, kes olid hiljuti puhanud, aga leedulased kasutasid puhkust paremini. Välismaal puhkasid kõige rohkem lätlased, aga nii lätlased kui ka leedulased pidid puhkuse ajal tööülesandeid täitma sagedamini kui eestlased.

 

Puhkuse pikkus on väga sõltuv töövaldkonnast, selgitas üks uuringu autoritest, Cv.ee karjääriarengu kontaktvärava turundusjuht Rain Resmeldt Uusen.

«Administratiivtöötajad puhkavad tavaliselt kauem. Tootmis-, inseneritöö, transpordi-, ehitus- ja kaubandustöötajad puhkavad lühemalt ja peavad sagedamini puhkuse ajal tööülesannetega tegelema,» lisas Uusen.

Lätlased puhkavad kõige pikemalt

Kuigi eestlased võivad uhkustada sellega, et nad on puhkust enne külma sügist suuremalt jaolt juba kasutanud, ei ole nende puhkuse kvaliteet eriti hea – iga viies vastas, et pärast puhkust tööle naastes ei olnud ta välja puhanud.

Üks põhjustest võib olla liiga lühike puhkus. Suurem osa Eesti vastajaid puhkas ainult Eestis ning vaid mõni päev korraga. Ainult 14 protsenti Eesti vastajatest võis puhkusele kulutada neli või rohkem nädalat. Leedulaste hulgas oli nii pikalt puhkajaid vaid 13 protsenti, aga Lätis tunduvalt rohkem – tervelt 27 protsenti.

Leedulased kõige rahulolevamad

Uuringu andmetel olid sellel aastal kvaliteetseimad puhkused leedulastel. Nagu mainitud, ütles iga viies eestlane, et ei tundnud end pärast puhkust välja puhanuna. Leedulaste seas ei puhanud välja iga kümnes ning lätlaste seas iga seitsmes vastanu.

Leedulaste puhkuse kvaliteeti ei seganud isegi see, et puhkuse ajal pidid nad sagedamini töötama kui eestlased – tööülesannetega pidi puhates tegelema 37 protsenti leedulastest ja isegi 49 protsenti lätlastest, aga vaid 31 protsenti eestlastest. Töökõnedele pidi vastama kõigis riikides peaaegu veerand töötajatest.

Küsitluse Baltimaade inimeste puhkuseharjumuste kohta viis läbi töökuulutuste portaal Cv.ee, hotellide ja puhkuseteenuste e-pood TahanPuhata.ee ning nende partnerid Lätis ja Leedus. Leedus vastas küsitlusele 10 410 inimest, Lätis 2794 ja Eestis 1206.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles