Parimad seiklusreisi sihtkohad novembriks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simieni mäeahelik
Simieni mäeahelik Foto: Robyn Stewart/Vida Press

Lonely Planeti reisiekspertide arvates on just need neli paika parimateks reisisihtkohtadeks seiklejahingedele.

Avasta Etioopia Simieni mäeahelikku

Simieni mäeahelik
Simieni mäeahelik Foto: Robyn Stewart/Vida Press

Etioopia on tuntud kui «Aafrika katus,» kuna just siin on rohkem mägesid kui üheski teises riigis tervel kontinendil. Etioopia kõrgeim mägi Ras Dashen (4620 meetrit) asub Simieni mäeahelikus, mida peetakse riigi üheks kauneimaks piirkonnaks. Simieni mäeahelikus jätkub matkaradu nii mõnetunniseks kui ka mitmenädalaseks matkaks, kõigis neis on võimalik näha nii dramaatilist maastikku, pisikesi külakesi kui ka eksootilisi loomi. November on mäestiku külastamiseks parim aeg, kuna siis on ilm juba kuiv (kuid endiselt soe), kuid maapind veel endiselt niiske hooaja roheluses.

Reisiplaan: Sõida pealinn Addis Ababast põhja Debarki poole, minnes tee peal läbi Gondari lossidest ja Lalibela kivikirikutest. Debarkis valmista end ette mitmepäevaseks mägimatkaks. Ideaalne valik oleks viie kuni kümne päevane matk Sankaberist Ras Dasheni.

Hea teada: Kõrgustõbi on kõrgustes asuvas Etioopias kerge tulema. Isegi pealinn Addis Ababa asub 2355 meetri kõrgusel. Joo palju vett ning tee palju puhkepause, et keha saaks uute kõrgustega harjuda.

Naudi talipordi mõnusid lummavas Oregonis

Timberlie mäesuusakeskus, Hoodi mägi taustal
Timberlie mäesuusakeskus, Hoodi mägi taustal Foto: Jesse Kraft / Alamy/ Vida Press

Cascade'i mäeahelikus asuval mäel nimega Hood (kõrgus 3429 meetrit) on Põhja-Ameerika pikim talvehooaeg. Juunikuus saab siin liustike ilu nautida ning novembri alguses algavad juba korralikud lumesajud ning avatakse Timberline'i mäesuusakeskus. Suusakeskuses on 41 rada, millest pool on keskmise tasemega talisportlastele, veerand edasijõudnutele ning teine veerand algajatele. Lisaks on siin Vaikse ookeani loodeosa pikim vertikaalne mäekülg. Timberline'i mäesuusakeskuses asub ka 1937. aastal ehitatud Timberline'i külalistemaja, mis oli õudusfilmis «The Shining.»

Reisiplaan: Enne Timberline'i mäesuusakeskusesse suundumist hüppa läbi Portlandi kuulsatest pubidest ja baaridest. Timberline'i külalistemajas on nii saun, kuumaveetünn, kui ka soojustatud välibassein.

Hea teada: Timberline asub 100 kilomeetrit Portlandist idas.

Tai põhjaosas asuvad riisimäed

Põhja-Tai riisipõllud
Põhja-Tai riisipõllud Foto: National Geographic Creative / Alamy/ Vida Press

Tai põhjaosa kutsutakse tihti Lannaks, mis tähendab «miljoni riisipõllu maa.»

Selles kaunis piirkonnas on tõepoolest tuhandeid riisipõlde, arvukaid viljapuid ning lopsakas džungel. November on Tai põhjaosa külastamiseks ideaalne, kuna vihmahooaeg on just lõppenud, mis tähendab, et kõikjal on endiselt roheline ja ilm on soe (23–26 kraadi). Detsembrist veebruarini on ilmad ja eriti ööd juba jahedamad. Chiang Mai on kõige populaarsem paik, kust alustada matka mägedesse, kaubelda turul või võtta osa toidutegemise kursustest. Mine Mae Sariangi (Birma piiri lähedal) või Kuldse Kolmnurga juurde (Chiang Raist põhjas), kus saad matkata arvukate koskede ja mägikülade vahel. Ööbi kohalike perede juures bambusmajades, saa osa nende kultuurist ning vastutasuks aita võõrustajaid toidutegemisel ja teelehtede korjamisel.

Reisiplaan: Lenda (70 minutit) või mine rongiga (13 tundi) Bangkokist Chiand Maisse. Veeda 3–4 päeva matkates, lisaks 7–10 päeva piirkonda avastades ning Phuketi randasid nautides.

Hea teada: Loi Krathongi festival, kus arvukad küünaldega täidetud korvikesed pannakse jõgedele ujuma, on tavaliselt novembrikuus.

Aktiivsete vulkaanide turvaliseks avastamiseks sõida Nicaraguasse

Lapsed mängimas Nicaragua järvel
Lapsed mängimas Nicaragua järvel Foto: Massimo Ripani/ Vida Press

Nicaraguas on kõige paremad vaatamisväärsused: koloniaallinnad, rannad, metsik loodus ja loomastik ning seiklusvõimalused, kuid vähe turiste. See on eriti hea sihtkoht pereseiklusele, kuna tegevusi jagub siin lõputult (kajakisõit, ahviraudtee, vulkaanide avastamine) samal ajal kui õhustik on väga rahulik. Novembris on siin soe (20–28 kraadi) ning endiselt roheline.

Reisiplaan: Liigu pealinnast Managuast koloniaallinna Leoni poole. Siin külasta Isla Juan Venadot ja roni aktiivse vulkaani Cerro Negro lähistel. Surfamiseks liigu lõunasse Playa los Cardonesse. Peatu tee peal Nicaragua järve ja vulkaanilise Ometepe saare pool kakaoistandustes. Siis liigu pilvisesse metsa ahviraudteele, kus saab liugu lastes muu hulgas ka ahve näha. Snorgeldamiseks ja sukeldumiseks võta lühilend Corn Islandsi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles