Põhja-Koreas saab usaldada vaid iseennast (1)

, Reisikirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks et raam paistaks ilus, nähakse Põhja-Koreas palju vaeva. Riigis käinud turistide põhiline etteheide režiimile puudutab eelkõige üle võlli tõmmatud väliseid atraktsioone. Silma riivavad võimsad hiigelehitised, rahaga laiutamine. Samal ajal vaevleb suur osa rahvastikust toidupuuduse käes.

Põhja-Koreasse reisitakse ainult reisibüroo vahendusel. Bürokraatiaks kulub minimaalselt kolm nädalat. Mõne firma kodulehel räägitakse koguni kahest kuust. Õigupoolest ei ole turistil vahet, milline «vaba maailma» reisifirmadest detailide poole korda ajab. Kohapeal võõrustavad külalisi ikka ja ainult Põhja-Korea riiklikult heakskiidetud giidid.

Meie eest kandsid reisi vältel hoolt napisõnaline ja tõre Yaling ning soojem, sõbralikum Yesu. Vanuse poolest mõlemad alla 25-aastased ja tausta poolest selges siseringis. Kuigi Põhja-Korea eluolu suhtes hästi informeeritud, jäid neiud üldsilmaringi küsimustes kitsikusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles