Peidetud detailid lennukis, mis võivad päästa su elu

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Geoffrey Robinson/REX/ Vida Press

Kõik teavad, kus asuvad lennukis päästevestid ja hapnikumaskid. Hädaolukorra tarbeks on lennukisse disainitud veel mitu elu päästvat detaili. Kas oskad neid kasutada?

Lennukis on reisijate pea kohal olevate käsipagasi hoiukappide alaääres nii-öelda käsipuud, kust saab vahekäigus kiiruga kõndides lisatuge. Viimase 15 aasta jooksul ehitatud lennukites peaksid kõigis lisakäepidemed olema, vahendab The Sun.

Kas oled märganud väikeseid kollaseid konkse lennuki tiibadel? Neid kasutatakse hädaolukorras köie sidumiseks lennuki ukse ja täispuhutava liu laskmise vahendi külge. Tänu sellele on sul lennukist väljudes kusagilt kinni hoida.

Väikesed augukesed akendes on samuti seal ohutuse eesmärgil. Need vähendavad välise õhurõhu survet keskmisele ja seejärel sisemisele aknaplaadile.

Lisaks tasub meeles pidada veel ühte lennuki «saladust.» Nimelt kasutatakse lennukis pakutavate kuumade jookide valmistamiseks lennuki kraanivett. Kuid lennuki veehoidlat ning kraane ei puhastata just kuigi tihti. Seetõttu ei joo mitte ükski lennusaatja lennukis valmistatud teed ja kohvi. Kui soovid lennukis kohvi juua, osta see lennujaamast kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles