Beebide nutule lennukis võib leiduda lahendus

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alex Segre/REX/Vida Press

Kõik loodavad salamisi, et ei peaks lennukis nutva väikelapse kõrval istuma. Kõige ebameeldivam on see loomulikult beebi emale ja lapsele endale, kuna lennukis lohutamatu nutmine tuleneb enamasti suurest kõrvavalust lennu ajal. Jaapanis läbi viidud eksperiment võib aidata probleemi lahendada, vähendades imikute valu ja stressi lennu ajal.

Paljud täiskasvanud tunnevad lendamise ajal õhusurve muutuste pärast kabiinis kõrvades kas pinget või isegi tugevat valu. Imikute kõrvad on õhusurve muutustele palju tundlikumad, kuid nemad ei saa survega toime tulekuks lutsukommi imeda. Seetõttu  on üsna kindel, et beebid ei nuta lennukis mitte jonni või hirmu, vaid paraku reaalse valu pärast. All Nippon ja veel kolm Jaapani firmat tegid hiljuti katse, kus prooviti beebidele valu tekitavat survet ette näha, vahendab Lonely Planet.

Eksperiment viidi läbi edasi-tagasi lendudel Miyazaki ja Tokyo vahel, kus 34 imiku rinnaku külge ühendati seadmed, mis mõõtsid laste pulssi ning füüsilist ja mentaalset seisundit. Need seadmed saatsid omakorda teavet imikute kõrval olevatele vanematele, kes said ohumärke nähes kiirelt reageerida ja beebidele juua anda. Kui beebi neelatab, vähendab see õhusurve muutusi lapse kõrvas ning suure tõenäosusega jääb valu ja ka nutt tulemata.

Uuring ja katsed on küll veel algusjärgus, kuid kui teadlased suudavad parandada väikelaste ja nende vanemate lennukogemust, võidavad sellega eeskätt nii imikud ja nende vanemad, kui ka kaasreisijad. Hetkel on ainult 1.6 protsenti reisijatest alla kolme aasta vanused, kuid kui beebide nutmise mure saab lahendatud, julgeb kindlasti rohkem vanemaid oma väikelastega lennata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles