Video: Rein Porro kommenteerib suure reisilennuki närvesöövat maandumist (3)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Düsseldorfi lennujaamas jäi kaamerasilma ette Emirates'i reisilennuk Airbus A380, mis tugevas külgtuules maandudes kaotas äärepealt juhitavuse

Videolt on näha, kuidas pilootidel on kõvasti tegemist lennuki kontrolli alla saamisega. Nii suure reisilennuki puhul oli olukord äärmiselt ohtlik, kuid lõppes kõigile reisijatele õnnelikult.

Lennundusekspert: selline maandumine on ohtlik nii masinale kui ka reisijatele

Endine piloot ja lennundusekspert Rein Porro arvab, et Emirates'i lennukit juhtiv piloot kasutas arvatavasti lähenemisel pareerimiseks pöördetüüri liiga energiliselt.

«Tundub, et piloot hilines maandumise hetkel jala andmisega (pöördetüüri pedaali vajutamisega) ja liigutas pöördetüüri ülemääraselt. Edasine oli juba selle esimese liigutuse tulemus, kuid ta suutis siiski masina mõne sekundiga maha rahustada. Selline maandumine on ohtlik nii masinale (konstruktsioonile) kui ka reisijatele,» rääkis Porro. Samas märkis ta, et kuna ta pole ise sellise lennukiga lennanud on tal keeruline sellisele ohtlikule maandumisele täpset hinnangut anda. 

Porro lisas veel, et igal lennukil on oma «iseloom». «See edasi-tagasi vänderdamine lükkab mõttele, et piloot püüdis üle ja liigutused olid ülemäära suured. Ei saa unustada ka seda, et selliste masinate juhtimine käib elektrooniliselt ja siin võivad ka mingid kõrvalekalded olla, mis raskendavad piloteerimist.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles