Riik pildis: kümme kohta, mida Iraanis kindlasti külastada

Nasir-al Mulk mošee Shirazis Foto: mauritius images GmbH/Alamy/Vida Press
Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe reisiportaali «Riik pildis» artikliseeria toob lugejateni hulgaliselt põnevaid kaadreid maailma eri paigust.

Naqshe Jahani väljak

Naqshe Jahani väljak
Naqshe Jahani väljak Foto: Jennika Argent/Alamy/Vida Press

Iraanlased kutsuvad Naqshe Jahani väljakut oma suursuguse ilu pärast pooleks maailmaks. Kui oled viibinud siin väljakul, kus asuvad nii Lähis-Ida üks vanimaid turge, salapärased teemajad kui ka kauneimad mošeed, oled tõesti justkui näinud poole maailma ilu.

Maranjabi kõrb

Maranjab
Maranjab Foto: Nataliya Davidovich/Alamy/Vida Press

Maranjab on kahtlemata üks kauneimaid kõrbealasid Iraanis. Lõputute düünidega liivaväljad, kuivanud kristallidega soolajärv, siiditeel asuv vana karavanserai ja uudishimulikud kaamelid muudavad Maranjabi unustamatuks kogemuseks.

Persepolis

Kõigi rahvaste värav, Persepolis
Kõigi rahvaste värav, Persepolis Foto: De Agostini/W.Buss/REX/Vida Press

Persepolis (tõlkes pärslaste linn) on üks maailma võimsamaid antiiklinnu, mis on registreeritud ka UNESCO pärandina. See linn oli esimese Pärsia impeeriumi pealinn ning seda peetakse siiani Pärsia tsivilisatsiooni sünnipaigaks.

Nasir al-Mulk mošee

Nasir-al Mulk mošee Shirazis
Nasir-al Mulk mošee Shirazis Foto: mauritius images GmbH/Alamy/Vida Press

Kui jalutad ringi Nasir-al Mulk mošees, kõnnid justkui värviliste mustrite küllase kaleidoskoobi sees. Seda pühakoda kutsutakse roosikarva nikerdatud plaatide järgi ka «roosaks mošeeks» ning tihti peetakse seda Iraani kõige kaunimaks mošeeks.

Shushtari ajalooline veesüsteem

Shushtari veesüsteem
Shushtari veesüsteem Foto: Priska Seisenbacher/Alamy/Vida Press

See viiendast sajandist eKr pärinev niisutussüsteem oli esimene veesurvet kontrollida suutev veesüsteem maailmas. Roni selle taga oleva mäekese otsa, kust avaneb imeline vaade niisutussüsteemi detailidele ning paljudele lindudele, kes selle ümbruses pesitsevad.

Masuleh' küla

Vaade Masuleh' külale
Vaade Masuleh' külale Foto: Alamy/ Vida Press

See müstiline udune küla mägimetsa sees võlub oma eripärase majade asetusega. Savimudast ehitatud hooned paiknevad mäeveere peal üksteise otsas, nende vahel vaid kitsad trepid ning väikesed rajad.

 Namakdani soolakoobas

Qeshmi saare soolakoobas
Qeshmi saare soolakoobas Foto: ARV/ Alamy/ Vida Press

Iraanis Qeshmi saarel asub maailma suurim soolakoobas. See on üle kuue kilomeetri pikk ja kohati 247 meetrit kõrguse laega. Lisaks kaunitele soolakujutistele on koobas tuntud ka hingamisteid tervendavate omaduste poolest.

Esfahani sillad

Si-o-seh' sild
Si-o-seh' sild Foto: Gareth Dewar/ Alamy/Vida Press

Esfahanis Zayandeh' jõel asub üheksa silda, millest ehk kõige erilisema arhitektuuriga on 33 idamaise kaarega Si-o-seh Pol ning Khaju. Õhtuti kogunevad inimesed sildadele laulma ja pärsia luulet lugema, mille segu koos veevulina ja kajaga kaartelt tekitab müstilise elamuse.

 

Nushabadi maa-alune linn

Nushabad
Nushabad Foto: kpzfoto/Alamy/Vida Press

See imetlusväärne 1500 aasta vanune maa-aluste ruumide ja käikude süsteem avastati alles kümme aastat tagasi. Maa-aluses linnas on kolm korrust, kus korruste vahel saab liikuda ainult alt üles. Kuna käikudes on endiselt sissetungijate püüdmiseks palju ohtlikke lõkse, on külastajatele avatud vaid keskmine ning juba turvaliseks muudetud korrus.

Tochali köisraudtee

Tochali mäetipud
Tochali mäetipud Foto: Michal Knitl/ Alamy

Köisraudteelt saab vaieldamatult parima vaate Teherani linnale. 45 minutit kestev sõit viib 3933 meetri kõrgusel asuvasse Tochali kompleksi, kust saab minna kas maalilisele mägimatkale või nautida tassikest teed.

 

Vaata ka interaktiivselt kaardilt, kus need imelised paigad asuvad:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles