Ahnuse toel leviv tasuta lennupiletite kampaania on pettus

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Facebookis leviv tasuta lennupileteid lubav kampaania on libaloterii, mis kasutab ära jagajate ahnust. ​Hea uudis on see, et libakampaania lehed ei levita pahavara, ent halb uudis on see, et tasuta lennupileteid keegi ka ei anna, vahendab ERRi uudisteportaal.

Möödunud nädalal, kui libakampaania levima hakkas, reklaamiti esmalt Estonian Airi tasuta lennupileteid, mida inimesed usinalt oma sotsiaalmeediakontol jagasid, ehkki Eesti eelmine rahvuslik lennukompanii läks pankrotti 2015. aastal. 

Foto: Kuvatõmmis

Kahtlust peaks lehekülastajas äratama ka asjaolu, et domeen pole mitte rahvuslik (nt .ee, .lv, .fi), vaid .us, mis viitab USA domeenile ning lisaks sellele on kampaaniatekstid grammatiliselt vigased ning faktiliselt valed: kõikide rahvuslike lennukompaniide kampaaniasõnum on, et tasuta pileteid jagatakse lennufirma 25. sünnipäeva puhul, ent ükski neist firmadest ei saa tänavu 25.

RIA intsidentide käsitlemise osakonna CERT-EE spetsialist Sille Laks ütleb, et tegemist pole pahavara ega andmete õngitsemisega, vaid klikisöödaga, mille eesmärk on koguda lehele võimalikult palju klikke, et see siis hiljem maha müüa – kui kodulehe aadressi muuta, jääb suur külastatavuse number alles ning otsingumootorid kuvavad seetõttu lehte hiljem esimeste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles