Pildid: Horvaatia kuulus turismiatraktsioon on kuivuse tõttu hääbumas

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinine järv
Sinine järv Foto: Vida Press

Imotski linn Lõuna-Horvaatias on tuntud oma mõnusa kliima poolest, kuid viimase aja põua tõttu on linna üks kuulsaim vaatamisväärsus hääbumas.

Imotski linna teatakse peamiselt kahe, Sinise ja Punase, järve poolest, kuid liigse kuivuse tõttu on Sinine järv peaaegu kokku kuivanud ja sellest on järele jäänud vaid üks väike tiik, vahendab Lonely Planet.

Sinine järv on karstijärv, mida iseloomustavad maa-alused drenaažisüsteemid ja koopad. See järv on moodustunud ilmselt mõne suure koopa kokkukukkumise tagajärjel. Kohalikud käivad siin sageli ujumas, matkamas ja lihtsalt kauneid vaateid imetlemas ning sama on teinud loomulikult ka turistid.

 

Nije više Modro?

A post shared by Imotski, Croatia (@awesome_imotski) on

Ülemisest äärest on järveaugu sügavus 220 meetrit, kuid vastavalt hooajale on veetase olnud erinev. Kui lumi ümbritsevatelt mägedelt ära sulab, siis võib vee sügavus olla 90 meetrit. 1914. aastal mõõdeti isegi selleks 114 meetrit, mis põhjustas ka ühest otsast üleujutuse.

See ei ole aga esimene kord, kui järv on täiesti kokku kuivanud. Selle sündmuse tähistamiseks peetakse alati järve põhjas maha sõbralik jalgpallilahing. Esimest korda sai jalgpalli seal mängida 1943. aastal ning seni on seda tehtud üheksal korral. Viimati avanes selleks võimalus 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles