Sri Lanka meelitab ohtra kultuuri ja mahlaste puuviljadega

Raivo Haab
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda India lõunatipus olevat saart tunti kuni aastani 1972 ka Tseiloni nime all. Ajalooliselt aga on Sri Lankal olnud veel palju teisigi nimesid, näiteks araablased kutsusid seda ka Serendibiks ehk kalliskivisaareks.

Paljud peavad Sri Lankat tema imelise looduse tõttu ka kunagiseks paradiisiks. Sealne Aadama mäetipp on sihtpunkt nii budistidest, hindudest, kristlastest kui ka moslemitest palveränduritele. Moslemite ja kohalike kristlaste arvates oligi just Sri Lanka see paradiis, kust Aadam ja Eeva välja visati ning mille käigus Aadam sinna mägedesse endast jälje maha jättis; hindude järgi on kõnealune mägi aga jumal Shiva lemmikkoht ning budistidele jaoks Buddha viimane peatuspaik enne nirvaanasse jõudmist.

Hindud peavad Sri Lankat pühaks ka selle tõttu, et seal toimusid nende eepose Ramajana otsustavad sündmused, mille käigus võitis sõdalane Rama koos ahvijumal Hanumaniga deemon Ravana ning sai tagasi oma naise Sita, kes oli Ravana käes vangis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles