Viis etiketireeglit Aasias reisimiseks

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turist Indoneesias
Turist Indoneesias Foto: Vida Press

Aasia reiside hooaeg on saabumas, mistõttu tuleks hoolega läbi mõelda, mida kohvrisse pista ning kuidas sihtkohas käituda. 

Ükskõik millist riiki külastada, oluline on eelnevalt uurida ja teha kodutööd ning välja selgitada, mida kohalikud peavad normaalseks ja mida ebaviisakaks. Nii saab vältida kõige suuremaid apsakaid, vahendab Travel and Leisure.

Riietu austusväärselt

Paljudes Aasia riikides ei vaadata liialt lühikestele seelikutele ja avaratele dekolteedele kuigi hästi, eriti kui kipud nii rannast kaugel ringi rändama. Selleks, et kohalikega mitte pahuksisse sattuda, tuleks järgida nende riietusnorme ja vastavad asjad kaasa pakkida.

Austa teiste isiklikku ruumi

Kuigi eestlased naljalt võõraid ei näpi, siis tähelepanu tuleks pöörata ka enda kaaslasest distantsi hoidmisele. Eriti oleks seda viisakas jälgida Indias, kus igasugust avalikku katsumist viisakaks ei peeta.

Ära ole kriitiline

Aktsepteeri kõike sellisena nagu see on, mis siis, et sa sellega harjunud ei ole. Hiinas võib näiteks toidu kritiseerimine tuua kaasa võõrustaja tugeva pahameele, sest üldjuhul on kokkajad andnud endast ikka parima.

Ole formaalne

Uusi tuttavaid üldjuhul Aasias eesnime pidi ei kutsuta, mistõttu tuleks alati ära oodata, kuni selleks luba antakse. Seniks aga kasutada ikka perekonnanime.

Võta kaasa kingitus

Kui juhtub, et oled kutsutud kellegi juurde külla, on alati viisakas võõrustajale kaasa võtta kingitus. Alati mõjub hästi, kui oled toonud midagi kaasa kodumaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles