Lennufirmad katavad lennukid «hai nahaga»

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hai
Hai Foto: Vida Press

Airbusi ja Lufthansa insenerid on löönud punti, et luua lennukid, mis oleks keskkonnasõbralikumad. Inspiratsiooni selleks saavad nad ookeanisügavustest.

Kahe lennundushiiu kõrgetasemelised eksperdid on töötanud välja hai nahale sarnase toote, millega tuleb katta lennukite tiivad. See vähendab tuule takistusjõudu ja seega kulutab lennuk lennates vähem kütust, vahendab Travel and Leisure.

Uuendus säästab petrooliumikuludelt aastas umbes 62 miljonit dollarit ning vähendab süsihappegaasi õhku purskumist 200 000 tonni võrra.

Selleks, et kihti peale kanda on vaja suurt kalmaarilaadset robotit, mis suudab kiiresti ja ühtlaselt katte peale panna. Kiht pannakse tiivale spetsiaalse värviga, mille Airbus välja töötas ning hiljem kinnitatakse see ka UV-kiirgusega.

Suured lennufirmad on lubanud, et suurendavad kütuseefektiivsust kuni 2020. aastani igal aastal 1,5 protsenti. Seni on plaane aga ületatud ja keskmiselt on suudetud lennukite kütusekulu muuta paremuse poole 2,9 protsendi ulatuses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles