15 riiki, mis on püsinud kõige kauem vallutamatuna

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa
Inglismaa Foto: Vida Press

Möödunud sajanditel on maailma ajalugu olnud üsna rahutu ning sageli on võõrvõimud võtnud jõuga üle mõne riigi valitsemise.

Telegraph koostas aga nimekirja nendest viieteistkümnest riigist, kelle pinnal ei ole juba vähemalt 195 aastat ükski võõras võim kanda kinnitanud.

15. Brasiilia (1822)

1500. aastal kuulutas Portugali impeerium Brasiilia enda valduseks. 322. aastat hiljem sai Dom Pedo I iseseisva riigi esimeseks valitsejaks. Sellest perioodist on Brasiilial säilinud mõned märkimisväärsed ehitised, nende hulgas ka Candelaria kirik Rio de Janeiros.

14. Colombia (1819)

Tänu Simon Bolivarile sai Colombia hispaanlaste võimust vabaks 1819. aastal. Bogota külastajad saavad käia Bolivari kodumuuseumis. Hispaanlaste valitsusajast on järgi jäänud ka Bogota katedraal.

13. Tšiili (1818)

Tšiili kuulutati iseseisvaks vabariigiks 12. veebruaril 1818. aastal. Varasemast perioodist on järgi jäänud ka praegu kasutusel olev presidendipalee, mille ehitus lõppes juba 1805. aastal.

12. Argentiina (1816)

Argentiina oli üks esimesi riike, kel õnnestus hispaanlased maha raputada. Nemad saavutasid iseseisvuse enne Tšiilit, Colombiat, Boliiviat, Ecuadori, Venezuelat, Costa Ricat, Guatemalat, Peruud ja Mehhikot.

11. Šveits (1815)

Šveitsi on okupeerinud nii prantslased kui ka austerlased, kuid 1815. aastal õnnestus neil iseseisvus saavutada. Siiski on kunagisest ajast säilinud mitmeid kauneid hooneid. Muuhulgas muusikakool, Beau-Rivage Geneva hotell ja Brunswicki monument.

10. Hispaania (1814)

Prantslased okupeerisid Hispaania ning panid sinna valitsema Napoleoni venna Joseph Bonaparte'i. Napoleoni väed aeti aga 1814. aastal välja ja kuningas Ferdinand VII tuli tagasi võimule.

9. Ameerika Ühendriigid (1781)

Viis aastat pärast iseseisvusdeklaratsiooni ette lugemist andsid britid lõpuks alla. Muuhulgas on sellest perioodist säilinud veel riigi vanim endiselt töötav tuletorn. Ehitis asub New Jerseys.

8. Nepal (1768)

1768. aastal ühendati Nepal ühtseks riigiks ning pealinn koliti Kathmandusse. Kathmandu Burbari väljak on tänaseni täis ajaloolisi templeid, kuid paljud neist said 2015. aasta maavärinas kannatada.

7. Omaan (1743)

1743. aastal ajas Omaan ründavad Pärsia väed minema ja pärast seda hetke pole nad enam kellelegi teisele allunud. Varasemalt kuulus Omaan Seldžukkide impeeriumile, Ottomanidele ja Portugalile.

6. Portugal (1640)

Aastatel 1580-1640 oli Portugal Hispaania kuningriigi üks osa. Selleks, et vabaks murda jätkus pikk ja keeruline sõda. Sellest ajas on siiski aga säilinud Lissaboni kaunis Santa Engracia kirik.

5. Bhutan (1634)

Viie laama sõja järgselt ühendati väike Bhutan. Vaatamata sellele, et kokkupõrkeid on ka hiljem ette tulnud, muuhulgas brittidega, on Bhutan suutnud oma iseseisvuse säilitada.

4. Rootsi (1523)

Rootsi murdis välja Kalmari unioonist ja sellest ajast peale ei ole suutnud keegi teda enam vallutada. Terve Rootsi vanalinn on täis aga munakivitänavaid ja keskaegseid alleesid.

3. Venemaa (1480)

Rjurikute dünastia võttis tatarlaste käest Moskvas võimu üle ja valitses kuni 1598. aastani. Venemaa on suur ja seetõttu on seal säilinud ka ohtralt hooneid, mis pärinevad 15. sajandist.

2. Türgi (1243)

Kuigi pärast Esimest maailmasõda oli suur osa Türgist liitlaste kontrolli all, siis Ankara nende hulka ei kuulunud. 13. sajandist on säilinud aga Antalya  Yvliminare mošee.

1. Ühendkuningriigid (1066)

Inglismaa (mitte aga Šotimaa ja Wales) said vabaks 1066. aastal, mil William Vallutaja võitis anglosakse ja tõusis Inglismaa troonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles