25 põnevat fakti Euroopa kõige vähem külastatavast riigist (2)

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chisinau
Chisinau Foto: Vida Press

Euroopas liigub ringi üsna palju turiste, kuid igale poole neid ei jagu. Väike Moldova peab seni leppima asjaoluga, et nende juurde jõuab väliskülalisi kõige vähem. 

Tähistamaks 26 aasta möödumist Moldova iseseisvuse saavutamisest pani Telegraph kokku mõned huvitavad faktid, mida kõik ei pruugi teada.

1. See on kõige vähem külastatud riik terves Euroopas

2016. aastal külastas Moldovat ÜRO turismiorganisatsiooni andmetel kõigest 121 000 turisti. Maailma mastaabis jääb Moldovale Priceeconomicsi andmetel alla vaid Guinea ja Bangladesh, kui aluseks võetakse truistide arv ühe elaniku kohta. Selle põhjal külastab maailmas kõige rohkem turiste Andorrat. Esikümnesse mahuvad Euroopa riikidesse veel ka Monaco, Malta ja Island.

2. Seal on maailma suurim veinikelder

Milestii Mici veinikelder on kantud ka Guinnessi maailmrekordite raamatusse, sest seal hoitakse üle kahe miljoni veinipudeli. Kõige kallimad pudelid, mis nendes pimedates käikudes on peidus, maksavad isegi kuni 480 eurot.

3. Moldova vein on Venemaal keelatud

Varasemalt oli Venemaa Moldova jaoks väga oluline eksportturg, sest venelased tarbisid ära 90 protsenti Moldovas toodetud veinist. 2006. aastast aga ei ekspordita Moldova ega Gruusia veine enam Venemaale, mis on tugeva põntsu pannud ka riigi majandusele. Sellele vaatamata on Moldova maailma veinitootjate hulgas mahult 20ndal kohal.

4. Seal on imekaunid kloostrid

Moldova üks peamisi vaatamisväärsuseid on Orheiul Vechi kloostrikompleks, millel on vanust rohkem kui 2000 aasta jagu.

5. Moldovas ei olnud kolm aastat presidenti

2012. aastaks oli Moldova pidanud hakkama saama juba kolm aastat ilma presidendita. Lõpuks valiti sellele ametipostile endine kohtunik Nicolae Timofti.

6. Enamik moldovlasi räägib kahte või kolme keelt

Ametlikuks keeleks on rumeenia keel, kuid lisaks sellele räägivad paljud ka vene ning gagauusi keelt.

7. Seal on väljasuremisohus keel

Gagauusi keelt varitseb väljasuremisoht, sest seda räägitakse vaid Gagauusi autonoomses piirkonnas ning selle valdajaid on jäänud väga väheseks. Seetõttu kuulutas UNESCO selle ka ohustatud keeleks.

8. Moldova on vaene

Hinnanguliselt on Moldova ühtlasi ka Euroopa kõige vaesem riik, kus IMFi andmetel on SKT ühe inimese kohta vaid 5327 dollarit. Ühendkuningriikides on see number aga  42 480 dollarit.

9. Moldovas asub Euroopa üks kummalisemaid vaatamisväärsuseid

Soroca linnas elavad rikkurid on võtnud eeskujuks maailmakuulsad hooned nagu Bolšoi teater ja Rooma Peetri kirik ning ehitanud endale nende järgi majad. Need vähesed turistid, kes riiki külastavad, käivad alati ka seal, et sellest omapärasest vaatepildist osa saada.

10. Moldova pealinn hävis 1940. aastal

1940. aasta oktoobris tabas Chisinaud 7,3 magnituudiga maavärin, mis hävitas suurema osa linnast. Järgneval aastal pommitas linna ka Luftwaffe, mis hävitas selle viimasegi, mis järgi oli jäänud.

11. Transnistria on Moldovast eraldunud

Transnistria kuulutas end Moldovast vabaks 1990. aastal. Kuigi riigil on oma rahaühik ja piirikontroll, siis ükski ÜRO liige seda riiki ei tunnista.

12. Seal tarbitakse ohtralt alkoholi

Alkoholitarbimiselt on Moldova maailmas teisel kohal. Sealsed elanikud tarbivad aastas 16.8 liitrit alkoholi ühe inimese kohta.

13. Moldoval pole merepiiri

Moldova asub kaugel maismaal, kuid 2005. aastal lepiti Ukrainaga kokku ning sellega sai Moldova 600 meetri ulatuses liigpääsu Doonau jõele ning sellega ühtlasi ühenduse ka Musta mereni.

14. Siiski on seal rand

Kuigi meed ei ole, saavad moldovlased varbad liiva sisse pista Chisinau järve ääres. Rand on inimeste tehtud, mitte looduslik ning see asub suurlinnas, kuid kui teist varianti ei ole, sobib see ikka.

15. See on linnuvaatlejate paradiis

Moldovas elab umbes 300 erinevat linnuliiki, mõned elavad seal aasta läbi, teised käivad seal paaritumas ja kolmandad lendavad lihtsalt läbi.

16. Rahvusloomaks on suur lehm

Ametlikult on selle looma nimeks aga ürgpiison. Loomad on tänaseks küll välja surnud, kuid nende kujutis on Moldova lipul.

17. Esimest korda osalesid nad Eurovisioonil 2005. aastal

See oli ka moldovlaste jaoks kõige edukam aasta. Nende esindaja lõpetas kuuendana ning nii head kohta ei ole neil õnnestunud enam saavutada.

18. Seal on väga odav

ÜKs trammisõit maksab alla kümne eurosendi ja kuukaardi võib soetada 7,8 euro eest. Kuigi Tallinnas ühistranspordi eest maksma ei pea, on see ikka väga soodne hind.

19. Nende rahvustoit on puder

Mamaliga on kollasest maisijahust tehtud puder ning seda peetakse rahvustoiduks. Tavaliselt serveeritakse seda hautiste või liharoogade kõrvale ning kaunistuseks lisatakse veidi kodujuustu või hapukoort.

20. Nad pühendavad veinile väga palju tähelepanu

Kahepäevase veinifestivali ajal avavad kõik veinitegijad oma uksed ja viinamarjaistandused. Degusteerimised on odavad ja erinevate veinikodade vahel sõidavad tasuta bussid.

21. Moldova ajalugu on pikk

Moldovast on leitud iidseid tööriistasid, mille vanuseks on hinnanguliselt 1,2 miljonit aastat.

22. Neile meeldib laulda ja tantsida

Moldova muusikat mõjutab suuresti Rumeenia. Miorita, traditsiooniline Rumeenia laul lammastest, on väga südamelähedane ka moldovlastele. Selle laulu kaks esimest värssi on prinditud ka kohalikele rahatähtedele.

23. Nad on tugevad

Nicolae Birliba on üheksakordne tõstmise maailmameister. 2011. aastal, 49 aasta vanusena, tõstis ta 16 kilogrammi raskust hantlit 2575 korda.

24. Sa pead oma jalanõud jalast ära võtma

Eestlastele ei tule see üllatusena, kuid Lääne-Euroopas on kombeks jalanõud külas või isegi kodus olles jalga jätta. Nii nagu Eestiski ei ole see aga Moldovaski kombeks ning jalanõude jalga jätmist peetakse ebaviisakaks.

25. Moldovlased armastavad jõule

Ettevalmistuseks jõulupühadeks algavad juba novembris, mil küpsetatakse esimesed koogid ja mõeldakse välja piduroad. Näärivana kasutamine keelati pärast iseseisvuse saavutamist ära ning pärast seda on lapsi rõõmustanud Mos Craciun, kes sarnaneb üsnagi palju meile tuntud jõuluvanale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles