33 huvitavat reisimise maailmarekordit

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryugyongi hotell Põhja-Koreas
Ryugyongi hotell Põhja-Koreas Foto: Vida Press

Mõni päev tagasi tuli välja uus Guinnessi maailmarekordite raamat, kust leiab ohtralt põnevat ka reisiteemal.

Telegraph noppis raamatust välja reisimisega seotud rekordid, olgu siis tegu kas kõige kiiremate, kõige sügavamate või kõige lühemate asjadega.

1. Maailma kiireim rong

Kui tahad kiiresti jõuda lennujaamast kesklinna, tuleks külastada Shanghaid. Kuigi rongiliin on vaid 30 kilomeetrit pikk, pakub see ohtralt elamusi ning viib reisijad lennujaamast Hiina suurlinna kesksesse rongijaama Longyan Roadi. Rongid vuhisevad kahe paiga vahel 431 kilomeetrit tunnis. Rong opereerib magnetilise levitatsiooni abil, mis tähendab, et sisuliselt rong hõljub rööbaste kohal.

2. Maailma suurim hotell

Võiks ju arvata, et selline ehitis asub Dubais või Las Vegases, kuid tegelikult on see ennast ära peitnud hoopis Malaisiasse. First World Hotel and Plaza, ühtlasi ka populaarne kasiinokeskus, asub Gentingi mäestikus. Seal on kokku 7351 tuba. 2008. aastal kaotas hotell suurima hotelli tiitli Las Vegases asuvale Venetianile, kuid avas 2015. aastal uue tiiva, millega võitis auväärse esikoha ka tagasi.

3. Maailma väikseim hotell

Central Hotel & Cafe asub Kopenhaagenis ning seal on vaid üks tuba. Siiski on tegu üsna luksusliku toaga ning maja esimesel korrusel asuv kohvik pakub külastajatele ka hommikusööki.

4. Maailma kõige ohvriterohkem lennuõnnetus

27. märtsil 1977. aastal sõitsid Tenerife lennujaama õhkutõusu- ja maandumisrajal kokku kaks Boeingu lennukit. Õnnetuses hukkus 747 inimest. KLMi lennuk alustas õhkutõusu enne, kui oli selleks lennujuhtimistornist loa saanud ja sõitis seega otsa Pan Ami lennukile. Õnnetuse hetkel oli nähtavus äärmiselt halb.

5. Maailma aeglaseim lennuk

Äärmiselt kergekaalulise lennumasina Gossamer Albatrossi ehitas ameerika aeronautika insener Paul MacCready juba 1979. aastal. See lennuk suudab end õhus hoida vaatamata sellele, et maksimumkiirus on sel vaid 30 kilomeetrit tunnis. Sellega on lennatud ka üle La Manche'i väina. Lennuk kaalub kõigest 32 kilogrammi.

6. Maailma kõrgeim hotellituba

See hotellituba ei võistle mäe otsas asuvate hotellidega, mis meetritelt on ehk kõrgemalgi. Ritz-Carlton Hongkongi hotellituba asub kõige kõrgemal, 117. korrusel. Seega tuleb aknast välja vaadata 484 meetri kõrguselt. Kui see tuba endale juba broneerida, saab sellega kaasa ka ülemteenri ja sauna.

7. Maailma kõige kallim sviit

Kõige kallimaks hotellitoaks peetakse katusekorteri sviiti Šveitsis President Wilsoni hotellis, kus ühe öö eest tuleb maksta 58 000 eurot. Sealt avanevad imekaunid vaated järvele ja linnale.

8. Maailma kõige rahvarohkem saar

9000 ruutmeetri suurusel saarel elab 1247 inimest, mis tähendab, et see on neli korda tihedamini asustatud kui Manhattan. Esimesed asukad tulid siia 150 aastat tagasi. Nüüdseks on seal 90 majapidamist, millest paljud ulatuvad vee kohale. Lisaks on saarel ka kaks poodi, restoran ja kool, kus käib 80 õpilast.

9. Maailma kõige rahvarohkem linn

Bangladeshi pealinnas Dhakas elab 16 235 000 inimest. Lisaks on see üks kiiremini kasvavaid linnasid, mis tähendab, et tulevikus muutub seal elamine ja hakkama saamine veelgi keerulisemaks kui praegu.

10. Maailma kõige kitsam tänav

Saksamaal Reutlingeni linnas asub väike Spreuerhofstrasse tänav, mis on vaid 31 sentimeetri laiune. Kõige laiemas kohas on tänav 50 sentimeetrit lai, kuid vabalt seal end sellegipoolest tunda ei saa.

11. Maailma kõige raskem hoone

Rumeenia pealinnas Bukarestis asuv parlamendihoone on tehtud 700 000 tonnist terasest ja pronksist, millele on lisatud miljoni kuupmeetrijagu marmorit ja 3500 tonni kristallklaasi ning 900 000 kuupmeetrit puitu.

12. Maailma kõige suurem rahvuspark

Kirde-Gröönimaa rahvuspark võtab enda alla 972 000 ruutkilomeetrit. Park asutati 1974. aastal ning juba 1988. aastal seda ka laiendati. Suur osa pargist on kaetud jääga ning seal elavad ka jääkarud.

13. Maailma kõige turistirohkem riik

Prantsusmaa on selle edetabeli tipus olnud juba korduvalt. 1999. aastal külastas seda kaunist riiki 73 miljonit turisti. 2016. aastal aga juba 82,6 miljonit. Teisele kohale jäi Ameerika Ühendriigid 75,6 miljoni turistiga.

14. Maailma vanim muuseum

Kuninglik raudrüüde muuseum avati Tower of Londonis juba 1660. aastal, mis teeb sellest ka maailma vanima muuseumi.

15. Maailma kõige külastatum kunstigalerii

Louvre'i muuseumi Pariisis külastab igal aastal kümme miljonit turisti. Esmakordselt avas Louvre uksed 1793. aastal. 1989. aastal ehitati peaväljakule kuulsad klaasist püramiidid.

16. Maailma kõige märjem paik

Indias asub väike koht nimega Mawsynram, kus igal aastal sajab maha kõige rohkem vihma. Keskmiselt on sademete hulgaks selles niiskes kohas 11 873 millimeetrit. Enamik sellest sajab alla juunist septembrini.

17. Maailma kõige raskem lennuk, mida endiselt kasutatakse

Antonov An-225 maksimaalne õhkutõusu kaal on 640 tonni. Selliseid lennukeid on ehitatud ainult üks.

18. Maailma kõige kuumem koht

Ameerika Ühendriikides Surnuteorus mõõdeti 10. juulil 1913. aastal temperatuuriks 56,7 soojakraadi. Vahepeal arvati, et 1922. aastal tõukas Surnuteoru troonilt Liibüa linn El Azizia, kuid eelmisel aastal taastas maailma meteoroloogiaorganisatsioon Surnuteoru positsiooni.

19. Maailma kõige kõrgem Ameerika mägede atraktsioon

Kingda Ka asub  Ameerika Ühendriikides New Jearseys kuulsas Six Flags lõbustuspargis. See atraktsioon viib sõitjad 139 meetri kõrgusele.

20. Maailma kõige soojem ookean

Suur osa India ookeanist asub troopilises vööndis, mistõttu on selle pinnapealne soojus vähemalt 22 kraadi. Kõige kuumemates kohtades võib see ulatuda 28 kraadini.

21. Kõige suurem hulk inimesi, kes ronisid ühel päeval Everestile

19. mail 2012. aastal ronisid Everestile korraga 234 seiklejat. Varasem rekord ulatus 2010. aastasse, kui korraga oli mäel 170 inimest. Alates 1953. aastast on tippu jõudnud kokku 3721 inimest.

22. Maailma kõige kuivem koht

1964. aastast kuni 2001. aastani oli keskmine iga-aastane sademete hulk Tšiilis Atakama kõrbes Quillagua meteoroloogiajaamas vaid 0,5 millimeetrit.

23. Maailma kõige õnnelikum riik

Sellel tiitlil on kaks võimalikku omanikku. ÜRO tehtud uuringu alusel võib selle endale napsata Norra, kes tõukas troonilt Taani. Kui uskuda aga Happy Planeti koostatud raportit, siis võib selle endale saada hoopis Costa Rica.

24. Maailma kõige pikem kai

1889. aastal avati Suurbritannias kai, mille pikkuseks on 2,16 kilomeetrit.

25. Maailma kõige suurem kruiisilaev

2018. aasta aprillis valmib Royal Caribbeanil uus laev Symphony of the Seas. Selle pikkus on 362 ja laius 65 meetrit. Praegu on rekord sama ettevõtte käes: ametlikult on rekordiomanik Harmony of the Seas, mis alustas seilamist eelmisel aastal.

26. Maailma kõige suurem aktiivne vulkaan

Mauna Loa asub Hawaiil. Uskumatult suur vulkaan on 120 kilomeetrit pikk ja 50 kilomeetrit lai. Viimane suurem purse toimus 1984. aastal. Ka maailma kõige aktiivsem vulkaan Kilauea asub samuti Hawaiil.

27. Maailma kõige kõrgem tühjana seisev hoone

Põhja-Koreas ehitati suure hooga Ryugyongi hotelli. Selle ehitus peatati aga 1992. aastal, kui kõrguseks oli saavutatud 330 meetrit. Nüüd on töödega jälle alustatud, kuid avamiskuupäeva ei ole veel paika pandud.

28. Maailma kõige kiirem katamaraan

HSC Francisco sõidab kahe Lõuna-Ameerika riigi pealinna vahet. Teekonnal Argentina pealinnast Buenos Airesest Uruguay pealinna Montevideosse sõidab katamaraan 108 kilomeetrit tunnis.

29. Maailma vanim hotell

Paljud hotellid uhkeldavad sellega, et on uued ja äsja avatud. Nishiyama Onsen Keiunkan tunneb uhkust aga selle üle, et nad on tegutsenud juba alates 705. aastast. Kogu selle aja jooksul on hotell olnud ühe perekonna käes. Sellegipoolest on neil tihedalt kannul veel teinegi Jaapani hotell, Hoshi Ryokan, mis avati 718. aastal ning mida on selle aja vältel pidanud 46 inimpõlve.

30. Maailma suurim restoran

Maailma suurim restoran asub Süürias, mistõttu selle külastamine ei ole ilmselt ühelgi reisisellil hetkel plaanis. Ometi mahutab Bawabet Dimashq korraga 6014 näljast inimest.

31. Maailma väikseim restoran

Roomast 40 kilomeetrit põhja pool asub väikene Vacone linn, kus leiab Solo Per Due restorani. Väikesesse restorani mahubki korraga einestama vaid kaks inimest. Peamiseks eesmärgiks on tekitada romantilist õhkkonda. Õhtusöögi hind ühe inimese kohta on aga vähemalt 250 eurot.

32. Maailma kõige suurem mudelraudtee

Kõige suurem mudelraudtee asub Saksamaal Miniatur Wunderlandis Hamburgis. Seal on 21 kilomeetri jagu raudteed, üle 11 000 vagunit, 900 signaaltuld, 3500 hoonet ja 200 000 väikest tegelaskuju.

33. Maailma kõige kallim linn

Juba neljandat aastat järjest kuulutati kõige kallimaks linnaks maailmas Singapur. Veinipudeli hind on seal keskmiselt 14,7 eurot ning saiapätsi eest tuleb välja käia 2,2 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles