13 iidset vaatamisväärsust, mille kallal on vandaalitsetud

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa teismelise tehtud pilt püramiidi tipust
Saksa teismelise tehtud pilt püramiidi tipust Foto: SCANPIX

Jõudes reisi sihtkohta  ning asudes avastama tuntud vaatamisväärsusi, pole kuigi tore avastada eest ehitised või eksponaadid, mida eelmised külastajad on moonutanud või muud moodi vigastanud.

The Telegraph kogus kokku kohad ning vaatamisväärsused, mis on pidanud viimastel aastatel kannatama vandaalitsemise all.

800-aastane kirst, Inglismaa

Kahjustada saanud kirst / Scanpix
Kahjustada saanud kirst / Scanpix Foto: SCANPIX

Prittlewelli kloostri muuseumi külastav pere kahjustas hiljuti eksponaati, kui vanemad asetasid oma lapse kirstu, et paremat pilti teha.

Colosseum, Itaalia

Colosseum
Colosseum Foto: Vida Press

Paraku toimub iidse Colosseumi seintele nimekraapimisi alatihti. Üks viimaseid ehitise rikkujaid oli Marseille'st pärit naine, kes tabati oma nime kraapimiselt amfiteatri seinale. Turist üritas ennast pärast kinnivõtmist õigustada sõnadega: «Ma ei teadnud, et see on keelatud. Teised on ju ka seda teinud.»

Cheopsi püramiidid, Egiptus

Saksa teismelise tehtud pilt püramiidi tipust / Scanpix
Saksa teismelise tehtud pilt püramiidi tipust / Scanpix Foto: SCANPIX

Egiptuse ühe kuulsama maamärgi Cheopsi püramiidi otsa roninud saksa teismeline sai oma teo eest eluaegse riiki sisenemise keelu. Poiss sõnas pärast, et tema arvates olid püramiidi otsast tehtud pildid eluaegset keeldu väärt.

Rooma Panteon, Itaalia

Rooma Panteon
Rooma Panteon Foto: Vida Press

Selle aasta märtsis kutsuti Roomas kohtusse roomlanna, kes lõhkus väidetavalt kaks Panteonis olnud puitküünlajalga, mis olid pärit 18. sajandist. Kolme meetri kõrgused ornamentidega kaetud eksponaadid kukkusid pärast kokkupuudet naisega põrandale kildudeks.

Amenhotep III tempel Luxoris, Egiptus

Amenhotep III tempel Luxoris
Amenhotep III tempel Luxoris Foto: Vida Press

Noor hiinlane moonutas tugevalt Amenhotep III pühendatud templi seinal olevaid hieroglüüfe ning postitas oma teost sotsiaalmeediasse pildi. Tänu sellele oli aga võimudel vandaalitsejat lihtsam tabada.

Džomolungma, Nepal

Džomolungma baaslaagri monument
Džomolungma baaslaagri monument Foto: Vida Press

5200 meetri kõrgusel merepinnast oleva baaslaagri monument pidi eelmisel aastal silmitsi seisma turistidega, kes jätsid endast grafiti näol maha täissoditud tahvli sõnumiga «Mina olin siin».

Rooma Piazza Minerva elevant, Itaalia

Piazza Minerva elevant
Piazza Minerva elevant Foto: Vida Press

Roomlased olid eelmisel aastal juba mitmendat korda turistide peale pahased, kui selgus, et kahjustada on saanud ka tuntud skulptor Gian Lorenzo Bernini elevandi kuju, kes kannab enda seljas obeliski. Skulptuur paigutati Panteoni ette väidetavalt juba 17. sajandil. Suurem kahjustus sai elevandile osaks aga novembris, kui vandaalitseja oli murdnud ära ühe elevandi võhkadest.

Palmyra, Süüria

Palmyra varemed
Palmyra varemed Foto: Vida Press

Iidne Palmyra linn sai palju kannatada Islamiriigi (ISIS) käe all. Nende väed kahjustasid tugevalt linna Rooma-aegset amfiteatrit ning muistset teederistile rajatud mälestusmärki Tetrapyloni.

Hatra, Iraak

Hatra
Hatra Foto: Vida Press

ISIS ründas ka araablaste 2000 aasta vanuse Hatra linna varemeid Iraagis. Hiljuti avaldatud uuringu kohaselt on ajaloolise Kurdistani asualal tehtud ligi sada püha ehitist täiesti maatasa või saanud väga tugevaid kahjustusi Islamiriigi kaheaastase valitsemisaja jooksul selles piirkonnas.

Bamiani budad, Afganistan

Bamiani Buda 1997. aastal ning pärast plahvatust / Scanpix
Bamiani Buda 1997. aastal ning pärast plahvatust / Scanpix Foto: SCANPIX

507. ning 554. aasta vahel ehitatud Buda kujud hävitas selle sajandi alguses Taliban. Üks Buda kujude juurde pommi pannud meestest väitis hilisemas tunnistuses, et teda sunniti kujusid õhkima.

Clava kivikuhjad, Šotimaa

Clava kivikuhjad
Clava kivikuhjad Foto: Vida Press

Ligi 4000 aastat tagasi maeti nende kivikuhjade juurde asula surnud. Sel suvel liigutasid vandaalitsejad vanas matmispaigas pühasid kive ning sodisid neist osa pihustivärviga, mille Šotimaa ajaloolaste organisatsioon hiljem eemaldas.

Nanjingi hauad, Hiina

Nanjingi IKEA
Nanjingi IKEA Foto: Vida Press

Linna arheoloogid Nanjingi muuseumist üritasid peatada uue IKEA poe rajamist 2007. aastal, sest nende andmete kohaselt purustatakse poe ehitamisel kümme iidset hauda, mis kuulusid 3. ja 6. sajandi vahel surnud jõuka pere liikmetele. Pood rajati nende vastupanule vaatamata samasse paika.

El Paraiso, Peruu

El Paraiso püramiid / Scanpix
El Paraiso püramiid / Scanpix Foto: SCANPIX

Peruu arendajaid süüdistatakse kuuemeetrise püramiidi lammutamises ühe vanima asula El Paraiso asula lähistel. Arheoloogiliselt Peruu jaoks oluline paik asustati umbes 4000 aastat tagasi ning see oli tol ajal religioone ja administratiivne keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles