Mis juhtub lennujaama jäetud asjadega?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud terariistad
Konfiskeeritud terariistad Foto: Vida Press

Ainuüksi Gatwicki lennujaamas Londonis täidetakse igal aastal kuni 1800 konteinerit konfiskeeritud või reisijate maha jäetud esemetega. Mis neist kõigist aga saab?

Sageli arvatakse, et kogu kaup, mis turvakontrollis konfiskeeritakse või mis reisijatel maha ununeb, on vaba vara ja et lennujaama töötajad saavad need muretult koju tassida. Nii lihtsalt need asjad aga kunagi ei laabu, vahendab Telegraph.

Kõik esemed märgitakse üles, saadetakse taaskasutusse, hävitatakse, müüakse maha või kui võimalik tagastatakse omanikule seega niisama kaasa võtta keegi midagi ei saa. Hoopis huvitavam on aga see, milliseid veidraid esemeid teinekord leitakse või unustatakse.

London City lennujaamast on aegade jooksul leitud 50 000 naela sularaha, kott teemantidega, 10 000 naela maksev Rolexi kell, Porche võtmed ja tühi tšekiraamat, kus olid allkirjad juba peal. Uskumatu, kuid sageli ei suuda reisijad oma väärtuslikel esemetel silma peal hoida.

Vähem kallite, kuid üsnagi veidrate leidude hulgas on olnud täiskasvanute mõnumänguasjad, kunsthambad, klaassilm, mitmed parukad ja võltsitud kolp. Suurem osa nendest esemetest leidsid taas omaniku, kuid lennujaama esindaja sõnul ei suudetud võltshammaste kandjat enam leida.

Kõige enam kaotatakse lennujaamas ära aga vöösid, mobiiltelefone, tahvelarvuteid, vihmavarjusid, e-lugereid, sülearvuteid ja fotoaparaate.

85 protsenti väärtuslikest esemetest jõuavad lõpuks aga omanikuni tagasi. Vähem väärtuslike esemete puhul on nende tagasisaamise tõenäosus 30-40 protsenti. Need, mis aga üle jäävad, püsivad lennujaamas omaniku ootel.

Seadusega on lennujaamad kohustatud kaotatud esemeid hoidma vähemalt 90 päeva. Seejärel võib need heategevuslikul oksjonil maha müüa või ära anda. Kõik aga müügiks ei kõlba. Vee- ja limonaadipudelid saadetakse hoopis taaskasutusse. Kallimad vedelikud, nagu liköörid ja veinid, peavad läbima põhjaliku kontrolli ja seejärel antakse needki jäätmekäitlusse ning keegi neid märjukesi nautida ei saa.

Kui keegi peaks maha unustama narkootikume või relvasid, siis neid juba oksjonil maha ei kaubelda. Nendega peab tegelema politsei ja selleks puhuks kutsutakse nad alati ka kohale. Kõik illegaalsed esemed hoitakse alles tõendusmaterjalina ning hiljem need hävitatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles