Riik pildis: kümme kohta, mida Ungaris külastada (2)

Kalurite bastion (Fisherman’s Bastion) Foto: Vida Press
Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe reisiportaali «Riik pildis» artikliseeria toob lugejateni hulgaliselt põnevaid kaadreid maailma eri paigust.

Ungari ringreisi planeerides võib kohanimede nägemine algselt ära ehmatada, sest need tunduvad väljahääldamatud. Kindlasti ei tohiks aga lasta end sellest heidutada, kuna vastasel juhul jäävad avastamata erilised linnad, ehitised ning loodusobjektid.

Budapest

Ungari parlamendihoone
Ungari parlamendihoone Foto: Vida Press

Budapest on tuntud kui ainukene pealinn maailmas, kus saab siiani nautida kuumaveeallikate mõnusid, kuid sellega linna kuulsus ei piirdu. Budapest, mille keskelt voolab läbi Doonau jõgi, pakub huvilistele imetlemiseks Buda lossi, Kalurite bastioni (Fisherman’s Bastion), Ungari uhket parlamendihoonet ning üht maailma vanimat loomaaeda, mis asub ebatavalisel kombel linna südames.

Balaton

Balaton
Balaton Foto: Vida Press

Riigi lääneosas paiknev järv on kogu ulatuses ootamatult madal (kõige suuremaks sügavuseks on mõõdetud vaid 12,2 meetrit). Seepärast sobib veekogu suurepäraselt suplejatele, aga ka kalastamishuvilistele ning paadisõiduarmastajatele. Balatoni ääres on palju viinamarjaistandusi, kust on võimalik kohalikku veinitoodangut mekkida, ning väikelinnasid, sealhulgas turistide seas populaarne Tihany.

Esztergom

Esztergomi basiilika
Esztergomi basiilika Foto: Vida Press

Slovakkiat ning Ungarit eraldava piirilinna ajalugu ulatub väga kaugele. Arvatakse, et linnas paiknev lossimägi oli asustatud juba jääajal, Esztergomi linna asutamise ajaks peetakse aga 972. aastat, millest alates toimis see ka ligi 270 aastat Ungari pealinnana.

Hortobágy rahvuspark

Suurtrapp
Suurtrapp Foto: Vida Press

Ungari suurim ning ühtlasi ka esimene rahvuspark hõlmab suurt osa Kesk-Euroopa suurimast rohtlast Hortobágyi pustast. UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud kaitsealal pesitseb ligi 90% kõigis Ungarist leiduvatest linnuliikidest, teiste hulgas ka haruldased suurtrapp ning punajalg-pistrik.

Szentendre

Szentendre
Szentendre Foto: Vida Press

Szentendre linnas on ära käinud peaaegu iga turist, kellel Ungarit külastades selleks vähegi aega on jagunud. Linn on olnud 20. sajandi algusest peale paljude kunstnike koduks, tõenäoliselt ongi just selle pärast linnas palju kunstimuuseume- ja galeriisid. Reisisellide üheks lemmikuks on sellest linnast leitav Szentendre’i vabaõhumuuseum.

Eger

Eger
Eger Foto: Vida Press

Ungari esimese kristlasest kuninga Püha István (Stefan) I poolt rajatud linn on kuulus barokk-stiilis ehitiste poolest. Egeri linn kerkiski aja jooksul künkale ehitatud kindluse ümber, mille varemed on huvilistele tänapäevani nähtavad.

Sopron

Soproni tuletorn
Soproni tuletorn Foto: Vida Press

Rooma-ajal rajatud linn on sajandite jooksul kuulunud nii Austriale kui ka Ungarile, 1921. aasta rahvahääletusel otsustati aga, et linn võiks olla siiski osa Ungarist. Koha keskaegsed ehitised said küll Teises maailmasõjas palju kannatada, kuid tänapäevane linnapilt on Soronis siiski imekaunis. Paljud inimesed külastavad aga kohta seepärast, et see asub heas veinipiirkonnas ning lähedal Alpide matkaradadele.

Aggteleki rahvuspark

Koopad Aggteleki rahvuspargis
Koopad Aggteleki rahvuspargis Foto: Vida Press

Võimsate karstikoobaste poolest tuntud rahvuspargist kuulub osa ka Slovakkiale. Tohutu suures koobaste rägastikus pakutakse seiklejatele kohalike giididega ekskursioone. Sarnaselt Hortobágy rahvuspargile on ka see kaitseala UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Hollókő

Hollókő
Hollókő Foto: Vida Press

Selleks, et näha oma reisil tõelist ungarlaste kultuuriajalugu, tuleb see asula oma külastatavate paikade nimekirja lisada. Näib nagu oleks oma unikaalsete elamutega Hollókő jäänud ajast puutumata. Tihtipeale korraldatakse külas demonstratiivseid kultuuriüritusi, kus huvilised saavad näha ka kohalikke rahvarõivaid.

Székesfehérvár

Bory loss Székesfehérváris
Bory loss Székesfehérváris Foto: Vida Press

Székesfehérvári linna nimi tähendab tõlkes «kuninga valget lossi», mis viitab sellel, et paigas elasid Ungari esimesed kuningad, kelle ehitatud kirikud ning hauad lõhuti 16. sajandil türklaste vallutuste käigus. Linna tuntuim ehitis Bory loss on pärit aga tunduvalt hilisemat ajajärgust, 20. sajandi algusest. Lossi teeb eriliseks asjaolu, et arhitekt kulutas 41 aastat ehitise tegemiseks ning betoonist nikerduste valmistamiseks.

Vaata ka, milliseid paiku tasub külastada Saksamaal, Austrias, Gruusias, Kreetal, Inglismaal, Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis, Rumeenias, Kreekas, Küprosel, Horvaatias, Itaalias, Santorinil ja Bulgaarias.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles