Türgi loodab turiste ligi meelitada veealuse linnaga

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Uppunud linn» Kekova saarel
«Uppunud linn» Kekova saarel Foto: Vida Press

Türgi Antalya piirkonnas loodetakse pärast 30-aastast keeldu lubada taas sukelduda iidses veealuses linnas.

Alates 1986. aastast keelati veealusse linna sukeldumine, sest nii pidi paik arheoloogide ja kohalike ekspertide sõnul paremini säilima, vahendab Lonely Planet. Praegu arvatakse aga, et keeld osaliselt tühistatakse.

Linna varemed paiknevad Kekova saare põhjakaldal ning ulatuvad kohati isegi kuue meetri sügavusele allapoole veepiiri. Paiga nimi Batık Şehir tähendabki uppunud linna. Varemetesse jäi linn mitme 2. sajandil toimunud maavärina tõttu, kuid maapealne osa linnast on siiani asustatud ning kannab nime Simena.

Selge vee tõttu on hästi näha ehitisi, treppe, sadamakohti ning ka amforate ehk antiiksete savinõude kilde. Praeguseni ei tohi selles paigas aga ei ujuda, laeva ankurdada ega sukelduda.

«Kogu Antalya, mitte ainult Kekova rannikuala, on rikas arheoloogiliste leidude poolest,» kommenteeris Antalya linnapea Münir Karaloğlu. «Meie püüdlused tuua turismimaailma ka alternatiive, on tulemuslikud ning sukeldumisturism on teinud suure tõusu. Kui ministeeriumist antakse meile luba, siis saab ka Kekovas hakata tegelema sukeldumisega giidide ning arheoloogide juhendamisel,» lisas Karaloğlu.

Hetkel on saarele üpris raske pääseda. Kõige lähemalt on praegu võimalik paika uudistada kajakiga sõites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles