Alaskas leiti kruiisilaeva vööriosast surnud küürvaal

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küürvaal
Küürvaal Foto: Vida Press

Eelmise nädala kolmapäeval avastati, et Alaskas sadamasse jõudnud kruiisilaeva vööris on küürvaala laip.

Kui 290 meetri pikkune The Grand Princessi kruiisilaev jõudis Ketchikani sadamasse, nähti, et pirnvööri on kinni jäänud mereelukas, vahendab Fox News Travel.

Kruiisilaevafirma eestkõneleja Brian O'Connor sõnas, et firma oli sellise avastuse pärast üllatunud ning kurb. «Pole teada, kuidas või millal see juhtus, sest laeval polnud tunda mingisugust kokkupõrget. Samuti ei tea me ka seda, kas vaal oli juba surnud sel hetkel, kui ta vööri kinni jäi,» rääkis O'Connor.

Eestkõneleja andmetel ei märganud ka navigaatorid sel ööl Kechikani suundudes laeva läheduses ujuvat ühtki vaala. Fotode põhjal arvatakse, et tegu oli noore isendiga. Kohalikus lehes kirjutati, et looma pikkuseks oli umbes kuus meetrit.

2600 reisijat mahutav kruiisilaeval oli käsil kolmas päev oma kümnepäevasel reisil San Franciscosse. Plaani kohaselt pidi laev väljuma Ketchikani linna sadamast sama päeva õhtul.

O'Connor rääkis, et tegelikult on kruiisifirmal põhjalik vaalade vältimise programm, millega on laeva meeskonnale õpetatud, kuidas toimida pärast vaala märkamist laeva lähistel. Veesõiduk ei tohi olla küürvaalale lähemal kui 91 meetrit, seepärast võib laev veelooma märkamisel kiirust vähendada, aga ka veidi suunda muuta. Ohutuks kiiruseks peetakse kümmet sõlme, mis on ligikaudu võrreldav 19 kilomeetriga tunnis.

Intsidenti asus uurima ookeanides toimuvaga tegelev Ameerika Ühendriikide organisatsioon NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Leitud küürvaalale on plaanis teha lahkamine, et selgitada välja suremise täpsed asjaolud.

Kahe viimase aasta jooksul on tegemist juba teise vaalaga, kes on mõnesse Alaska sadamasse jõudmisel kruiisilaeva vööriosast leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles