Populaarne smurfiküla kaotab oma õigused

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Júzcar
Júzcar Foto: Vida Press

Hispaanias Andaluusia piirkonnas asuv Júzcari küla sai kuulsaks pärast smurfide filmi võtteid, sest selle tarbeks värviti muidu valgena seisnud majad siniseks. Küla avaldas aga hiljuti teate, mille kohaselt pole paigal enam õigust nimetada end smurfide koduks.

250 elanikuga küla paikneb künklikul maastikul, pisut eemal Costa de Soli puhkusepiirkonnast.

Smurfide 3D filmi esitlemise tarbeks värviti 2011. aastal kõik Júzcari majad erksiniseks ning tegu pidi olema vaid ajutise lahendusega. Paiga elanikele hakkas tol ajal aga küla uus toon meeldima ning leiti, et «Smurfide külaks» nimetamine võib majanduslikult kasulik olla, kui see turiste juurde toob.

Piirkonda hakkas sellest ajast alates külastama rohkelt turiste ja ootamatult küündis aastane smurfihuviliste arv 500 000 inimeseni. Kohalikud värvisid majadele tegelaste kujutisi ning paljud isegi riietusid mõneks filmitegelaseks, et külastajad saaksid neist raha eest pilti teha.

Kohaliku omavalitsuse ning multikategelaste looja Pierre Cullifordi vahel oli aga terav vaidlus autoriõiguste osas. Ühe kokkuleppena suudeti algselt veenda autorit 12-protsendilise kasumi saamisega küla kogutulust, mis teeniti just tänu smurfidele.

Ootamatult teatasid aga piirkonna ametnikud oma veebilehel, et alates 15. augustist pole paigal õigust seostada end nende siniste tegelastega. Majad lubati aga siiski jätta siniseks. Teate avalikustanud veebileht ei soovinud kommenteerida, mis põhjusel pole paigal järsku õigust end smurfidega otseselt seostada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles