Ettevaatust, kuulus Suur kanjon õgib inimesi!

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure kanjoni serval on mitmes kohas vööni ulatuvad piirded, et inimesed surnuks ei kukuks. Aga kõikjal piirdeid pole ja nii paljud ettevaatamatud hukkuvadki.
Suure kanjoni serval on mitmes kohas vööni ulatuvad piirded, et inimesed surnuks ei kukuks. Aga kõikjal piirdeid pole ja nii paljud ettevaatamatud hukkuvadki. Foto: Priit Pullerits

Pole vist sugugi vähe neid romantikuid, kes unistavad: oh, küll tahaks näha Suurt kanjonit, maailma imet, siis võib rahus surra. Üllatavalt paljudel see sõna otseses mõttes seal õnnestubki.

Tilluke Hackberry asula Mojave kõrbes näis kõle ja hüljatud. Paar kokkuvajumise äärel heledat majakökatsit. Vanad roostes autod kaktuste vahel. Lisaks tonnide kaupa igasugust kila-kola. Kusagil ei hingelistki. Aga silt teatas, et pruuni laudisega räämas hoones asub general store, kauplus.

Astusin sisse. Samuti vaikus.

Ega mul siia eriti asja olnudki. Suund oli tegelikult Suure kanjoni lõunaservale. Ent kui läheneda sellele läänest, nagu teeb ilmselt enamik, kes ei sõida mitte ainult Ameerika, vaid kogu maailma ühe võimsama loodusimega tutvuma, on kaks võimalust: kas valida moodne, kuid igav kiirtee või ajalooline Route 66, Mother Road ehk Ematee.

Rumeenia päritolu mees tegi ühel hommikul Suure kanjoni servalt surmasõidu. Sõit oli vertikaalselt mõõtes peaaegu 200-meetrine. Igal juhul mehe elu viimane.

Milles küsimus?! Loomulikult Ematee.

Loo autor Hackberry mahajäetud asulas vana politseiromu kõrval.
Loo autor Hackberry mahajäetud asulas vana politseiromu kõrval. Foto: Priit Pullerits

Hackberry on väheseid kohti, mis on säilinud vähemasti kaartidel pärast seda, kui 1970. aastate keskpaigaks valminud kiirtee suunas liikluse sellest ja teistest vana Route 66 äärde jäänud väikeasulatest Arizona lääneosas mööda ning suretas need paigad peaaegu üleöö välja. Kuuldavasti pidigi Hackberry vana kauplus olema seal kandis üks väheseid kohti, kust üldse elumärki leida.

Elumärk kostis lõpuks kaupluse tagaruumist.

Kohtumine spiooniga

Sealt ilmus leti taha hallide juuste ja elu näinud, kuid jõuliste näojoontega, oma ea kohta – pakun, et ta oli üle 75 – sihvakas mees. Vaevalt eksin, kui väidan, et olin tol suvehommikul üks esimesi külastajaid tema poes keset mittemidagit. Seetõttu on mõistetav, et ta uuris, kust tulen. Teatasin, et Eestist. Mille peale küsis ta kohe, kas räägin ka vene keelt.

«Konetšno!»

Loo autor kuulsal Route 66-l Hackberry väljasurnud asulas leitud endise Ameerika luurajaga.
Loo autor kuulsal Route 66-l Hackberry väljasurnud asulas leitud endise Ameerika luurajaga. Foto: Priit Pullerits

Aga ta ei olnud venelane. Ta oli läbi ja lõhki ameeriklane. Kuid ta oskas vene keelt, sest, nagu ta tunnistas, oli ta omal ajal luuranud venelaste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles