Kuus küsimust, mida Prantsusmaa kohta pidevalt esitatakse

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavendlipõld Prantsusmaal
Lavendlipõld Prantsusmaal Foto: Vida Press

Maailma turismiorganisatsiooni andmetel oli 2016. aasta külastatuim riik Prantsusmaa, mida avastas ligi 82,6 miljonit turisti. Inimestel tekib aga selle riigi ja sealsete elanike kohta pidevalt küsimusi.

The Telegraph koostas ülevaate küsimustest Prantsusmaa kohta, mida on Google'i otsingumootorile kõige rohkem esitatud.

Miks on Prantsusmaa nii populaarne?

Prantsusmaal on riigipiir kaheksa maaga, mis muudab paiga külastamise miljonitele inimestele palju lihtsamaks. Prantsusmaal on pehme kliima, mis võimaldab rannapuhkust nautida nii kevadel, suvel kui ka sügisel. Peale selle on UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud 42 riigis asuvat paika ning kindlasti valivad paljud reisisihtkohaks Prantsusmaa ainuüksi imeliste toitude ja veinide pärast.

Miks prantslased kogu aeg streigivad?

Tegelikult on prantslaste streigimeel stereotüüp. 1996. ning 2000. aasta vahel korraldati Prantsusmaal 67 streiki, samas ajavahemikus toimus Taanis aga selliseid protestiaktsioone 296. Ajaloolase Stephane Sirot' sõnul võib valearusaam elanike streikimisest tuleneda asjaolust, et nad teevad seda kõigile kuuldavalt ja nähtavalt.

Miks peetakse prantslasi ülbeteks?

Taas kord stereotüüpne arvamus. 2013. aastal tehtud uuringust selgus, et veidral kombel peavad prantslased end ka ise loomult üleolevateks. Uurimuse autor Pew Research Centre küsitles rohkem kui 7600 inimest üheksast Euroopa riigist, tahtes teada, kuidas nad suhtuvad oma naabritesse ning kaaskodanikesse, et selgitada välja kõige ülbemate inimestega paik. Nii britid, sakslased kui ka prantslased ise arvasid, et selleks riigiks on just Prantsusmaa.

Miks on Prantsusmaa nimetus inglise keeles France?

France tuleb ladinakeelsest sõnast Francia, tähendades frankide maad. Eelnevalt oli maa-ala tuntud kui Gallia ning näiteks kreeklased nimetavad Prantsusmaad jätkuvalt sedamoodi.

Miks on Prantsusmaa nii ilmalik?

Religioon ja riigiasjad hoitakse Prantsusmaal rangelt lahus ning seepärast on ka koolides keelatud kanda kristlastel riste ja islamiusulistel peakatteid. Usu eraldi hoidmise poliitika juurdus valgustusajastu lõpul Prantsuse revolutsiooni järel.

Miks on Prantsuse köögi toidud nii head?

Prantslased, eesotsas Auguste Escoffier'ga, leiutasid «kõrgklassi köögi». Praegu võibki sealt leida kõige rohkem Michelini tärnidega restorane, neid on riigis umbes 600, samal ajal kui näiteks USAs saab külastada vaid 148 nende tärnidega hinnatud söögikohta. Prantsusmaa on tuntud suurepäraste veinide ja juustude poolest ning Prantsusmaad peetakse ka küpsetiste maailma kuningaks. Kohalikud väidavad, et nii maitsvad road valmivad peamiselt tänu värsketele koostisosadele ning perfektsionistidest kokkadele, kes on oma rahvusköögi ajaloo ja nippidega hästi kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles