Pardalemineku viis aitab haigusi levitada

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pardale minek
Pardale minek Foto: Vida Press

Lennukites on kuiv õhk, mis bakteritele väga meeldib ning seetõttu ei ole ka haruldane, kui reisijad korjavad puhkusele minnes üles mõne haiguse.

Siiski on võimalik riske vähendada ja Arizona State ülikoolis tehtud uuringu kohaselt aitaks seda teha see, kui muudaksime viisi, kuidas lennukisse läheme, vahendab Travel and Leisure.

Suurtes lennukites minnakse peale tavaliselt kolmest uksest. Kõige eest pääsevad sisse vaid esimese klassi reisijad ning keskmisest ja tagumisest uksest äri- ja tavaklassi reisijad. Sellisel juhul koguneb vahekäikudesse aga ohtralt rahvast ja kontakt võõraste inimestega on suurem.

Uurijad soovitasid, et kõige parem oleks lennuk jagada kaheks ja seejärel lasta inimesi lennukisse suvalises järjekorras. Selleks, et teooriat tõestada, lõid teadlased hüpoteetilise olukorra, kus ebolahaige reisija läks lennukisse koos teistega. Nad vaatlesid, kuidas lähtuvalt pardale mineku viisist levib hiljem ka haigus.

«Nakatunud isikut ei ole lennukis võimalik tuvastada, mistõttu vahetasime protsessi käigus ta istekohti nii, et ta oli lõpuks istunud kõikidel istmetel,» kirjutati uurimistöös. Praeguseid pardale mineku protseduure järgides oleks nakatusoht olnud teistel reisijatel 67 protsenti. Samas, kui protseduuri muudeti ja pardale mindi uue süsteemi alusel, langes oht 40 protsendini.

Lisaks leiti, et väikestes lennukites on haigusleviku oht palju väiksem, sest inimesi on lihtsalt vähem. «Väikeste lennukite kasutamine või teatud sihtkohta lendude keelamine võib märgatavalt vähendada viirushaiguste levikut,» sõnas uuringu autor Anuj Mubayi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles