Kui lähedal tohivad lennukid üksteisele lennata?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks lennukit
Kaks lennukit Foto: Vida Press

Lennukid ei tohi taevalaotuses arusaadavatel põhjustel üksteisele liiga lähedale sattuda, kuid mõnikord tuleb seda siiski ette.

Seda, kui kaugel lennukid üksteisest peavad olema, reguleerib rahvusvaheline tsiviillennu organisatsioon ja iga riigi lennuamet. Reeglina peavad lennukid üksteisest vertikaalselt olema vähemalt 300 meetri kaugusel, vahendab Telegraph.

Kui kaks lennukit lendavad samal rajal, siis ei tohiks kahe masina kaugus olla vähem kui 15 meremiili. Kõikidel teistel juhtudel peab kahe lennuki vahe olema kolm meremiili, kuid teatud oludes, näiteks maandumisel, võib see kahaneda ka 2,5 meremiilini.

GPS-süsteemide pidev areng tähendab, et lennujuhid saavad palju paremini ja täpsemini jälgida iga lennuki asukohta. Lisaks on igal lennukil ka kokkupõrkemonitorid, mille abil saavad nad end ümbritsevat õhuruumi jälgida. Süsteem hakkab häiret andma kohe, kui mõni teine lennuk peaks jõudma liiga lähedale.

«Tõsiste juhtumite arv on väga väike. Briti õhuruumis on see väga ebatavaline, kõige tõsisem juhtum oleks kategooria A juhtum ja minu meelest ei ole meil neid viimase viie aasta jooksul olnud,» sõnas Briti lennujuhtimiskeskuste juht Martin Rolfe.

Kui peaks juhtuma, et tekib kokkupõrke oht, on kõigil pilootidel alati kästud paremale pöörata, et vältida segadust ja edasist kokkupõrke võimalust.

Muretsemiseks aga kindlasti põhjust ei ole, sest kõik lennujuhid on hoolikalt valitud ning samuti on piloodid pidevalt end ümbritsevast teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles