Uuring: lennujaama turvakontrollil pole mingit teaduslikku alust

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakontroll
Turvakontroll Foto: Vida Press

Reisijaid kontrollitakse aasta-aastalt järjest pingsamaks, inimesi otsitakse järjest põhjalikumalt läbi ja muuhulgas peab kontrolli ajaks pagasist välja tõstma ka raamatud.

Enamik reisijaid on olnud küll alati arvamusel, et see hoiab lendamise turvalisena, kuid uue raportist selgub, et tegelikult ei ole nendel turvakontrolli meetoditel mingit teaduslikku alust, vahendab Travel and Leisure.

Ühendriikide auditiorganisatsioon GAO viis läbi põhjaliku uuringu, kus vaadeldi lähemalt turvakontrollis jälgitavaid käitumismalle, mille alusel peaksid lennujaama töötajad ära tundma potentsiaalselt ohtlikud reisijad.

Meeskond peab olema võimeline ära tundma pettuse ja hirmu kasutades selleks mitmeid käitumises väljenduvaid indikaatoreid. Muuhulgas jälgitakse kuidas inimene neelatab ja kui avatud on nende silmad.

Ühendriikide transporditurvalisusamet on need näitajad valinud välja baseerudes 178 eriallikale, kuid GAO leidis, et vaid kolm neist olid usaldusväärsed. Selle asemel, et toetuda teadustöödele on transpordiamet viidanud peamiselt uudisartiklitele ja arvamuslugudele.

«Pärast seda, kui oleme aastaid transpordiametit survestanud, et nad õigustaksid oma käitumise jälgimiseks ette nähtud süsteeme, on naeruväärne, et nad tõid välja peamiselt vaid uudisartiklid ja arvamuslood,» sõnas uuringu tellinud kongressiliige Bennie Thompson.

«Kuigi me hindame oma GAO kolleege, oleme oma käitumispsühholoogia tundmises kindlad ja oleme pühendunud turvameeste koolitamisele kasutades neid laialt levinud meetodeid,» sõnas transpordiameti esindaja Michelle Negron.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles