Fotod: USA mitmenaisepidajad elavad kivi sees (1)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Hatch Rocki sisse ehitatud Rockland Ranchi majapidamistest, selle ees abihoonete katustel päikesepatareid.
Üks Hatch Rocki sisse ehitatud Rockland Ranchi majapidamistest, selle ees abihoonete katustel päikesepatareid. Foto: Priit Pullerits

See, kes julgeb peateelt kõrvale keerata ja suunduda vaenulikuna näivale tühermaale, võib end Ameerikas Utah' osariigis avastada ühtäkki kommuunis, kus elu käib väga imelikku ja ootamatut rada pidi.

Enamik ei märkagi seda heledat kivi. Mis siis, et see kerkib ümbritsevast kidura taimestikuga liivasest tühermaast nagu hiiglaslik allveelaev, kõrgust 150 ja pikkust 800 meetrit. Vanasti, poolteist sajandit tagasi, kui siiakanti Edela-Ameerikasse saabusid esimesed asukad, ennekõike mormoonid ja karjakasvatajad, oli see hiigelkivi oluline maamärk, mille järgi orienteeruda. Nüüd jääb see lähimast asfaltteest kümne ja lähimast linnast viiekümne kilomeetri kaugusele.Selleks, et seda hiiglaslikku liivakivi leida, peab teadma, kust seda otsida.

Ja tõsiasjas, et kivi jääb kõrvaliste silme alt kõrvale, selle väärtus seisnebki. Nonde jaoks, kes seal elavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles