16 kohta, mida on keelatud külastada

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fort Knox
Fort Knox Foto: Vida Press

Päris igasse maailma nurka pole ka kõige suuremal reisihuvilisel võimalik minna, sest teatud paigad on külastajatele keelatud.

Keelatud kohtadest tegi kokkuvõtte Awarnessact.

1. Valge Maja kinnine situatsiooniruum, USA

Valge Maja kinnine situatsiooniruum
Valge Maja kinnine situatsiooniruum Foto: Vida Press

Situatsiooniruumist on kuulnud paljud, kuid sinna minna pole saanud keegi teine peale USA presidendi ning tema nõuandjate. Ruum asub Valge Maja läänetiiva keldrikorrusel ning on 513,3 ruutmeetrit suur.

2. Vatikani arhiivid

Vatikani arhiivid
Vatikani arhiivid Foto: Vida Press

Vatikani arhiividesse on võimalik minna, kuid seda ainult nende omaniku paavsti eriloal. Arhiivis olevate riiulitega täidetud tee pikkuseks hinnatakse kokku ligi 85 kilomeetrit.

3. Klubi 33, USA

Klubi 33
Klubi 33 Foto: Vida Press

Klubi 33 oli algselt väike restoran ja üks esimesi Disneylandi ehitisi. Selle sinine uks paistab nagu iga teisegi teemapargi majakese sissepääs, kuid hoones sees oli Walt Disney eraklubi, kus mees kohtus kuulsuste ja oluliste isikutega.

4. Cheyenne’i mäe kompleks, USA

Cheyenne’i mäe kompleks
Cheyenne’i mäe kompleks Foto: Vida Press

Cheyenne’i mäe kompleksis Colorados on militaarbaas ja tuumapunker. Ehitiste võrgustik asub 610 meetri sügavusel graniitmäe all, mis kaitseb paika loodusõnnetuste eest. Paigas on väidatavalt võimalik üle elada ka 30-megatonnise hävitusjõuga tuumaplahvatus.

5. Teravmägede seemnepank, Norra

Teravmägede seemnepank
Teravmägede seemnepank Foto: Vida Press

Seemnepanga eesmärk on hoida looduslikku mitmekesisust ka juhul, kui maailma tabavad looduskatastroofid, sõjad või taimehaigused, kogudes ning hoiustades üle maailma eri paikades kasvavate taimede seemneid. Kokku mahutavad sealsed hoiukambrid 4,5 miljonit seemnenäidist.

6. Ruum 39, Põhja-Korea

Kim Il Sungi väljak
Kim Il Sungi väljak Foto: Vida Press

Ruumi peetakse paigaks, kus tegeletakse nii uimastite valmistamise, dollarite võltsimise kui ka rahapesuga. Tuba asub Põhja-Korea pealinna Pyongyangi parlamendihoones. Tegelikult pole keelatud ainult sinna ruumi sisenemine, vaid ka üleüldiselt on sinna riiki reisimine üsna raske.

7. Dulce baas, USA

Dulce
Dulce Foto: Vida Press

New Mexico osariigis Dulce linna lähedal asuvat baasi peetakse tulnukatega seotud paigaks. Vandenõuteoreetikud on sellele kohale omistanud staatuse, mille kohaselt asub paigas maa-alune labor, kus tehakse katseid loomade ning tulnukatega.

8. Kuninganna magamistuba, Inglismaa

Buckinghami palee
Buckinghami palee Foto: Vida Press

1982. aastal õnnestus Michael Fagani nimelisel isikul Buckinghami paleesse tungida ning jõuda ka kuninganna magamistoani, kus ta istus magava kuninganna juures ja jõi teed. Pärast intsidenti on turvasüsteeme oluliselt uuendatud ning selline juhus ei tohiks enam korduda.

9. Bohemian Grove, USA

Bohemian Grove
Bohemian Grove Foto: Vida Press

Juba 150 aastat on see salajane California laagriala olnud maailma võimukamate meeste kohtumispaik. Teiste seas on kohtumistel osalenud ka presidendid Richard Nixon ja Herbert Hoover. Väidatavalt jõuti just selles paigas ka mõtteni leiutada tuumapomm.

10. Bahnhof /Wikileaks, Rootsi

Külma sõja ajal ehitatud punker Rootsis
Külma sõja ajal ehitatud punker Rootsis Foto: Vida Press

Wikileaks on rahvusvaheline organisatsioon, mis on alates 2006. aastast edastanud riikidele salajast informatsiooni. Banhof on aga iseseisev Rootsi internetiteenuse pakkuja. Neid kaht ühendab aga esmalt asjaolu, et kõik Wikileaksi serverid asuvad Bahnhofi andmekeskuses Pioneni salajases punkris, pisut eemal Valgetest mägedest. Punkril on väidetavalt terasest uksed ning see suudab üle elada tuumasõja, sest esialgu ehitati paik külma sõja aegseks varjupaigaks.

11. Fort Knoxi kindlus, USA

Fort Knox
Fort Knox Foto: Vida Press

Seda 109000 aakri suurust baasi peetakse planeedi üheks turvalisemaks paigaks. 30 000 sõduri ning kopteritega turvatud paika pole kindlasti võimalik märkamatult siseneda. Fort Knox on nii hästi turvatud, sest seal asuvad USA põhilised kullavarud ning teised rahvuslikud aarded.

12. Mormoonide kiriku salajane hoidla, USA

Usutakse, et salajases hoidlas on peidus ligi 3 miljardit pilti, mikrofilmi ja paberköidet informatsiooniga ameeriklaste juurtest ning perekonnalugudest. Selle paiga külastamine on lubatud vaid väga harvadel juhtudel. Hoidla asub mäe sees, sest vanad paberid ning mikrofilmid nõuavad ühtlast temperatuuri.

13. Pine Gap, Austraalia

Pine Gap / wikipedia
Pine Gap / wikipedia Foto: Wikipedia

Kesk-Austraalias asuva jaama kohal ei tohi lennata ükski lennuk. Pine Gapis teostatakse rahvusvahelist järelvalevet, mida juhivad USA Luure Keskagentuur, USA Riiklik julgeolekuagentuur, USA Kaitseministeeriumi allüksus NRO ning Austraalia valitsus.

14. Lascaux’ koopad

Lascaux’ koopad
Lascaux’ koopad Foto: Vida Press

Üle maailma tuntud koopad sisaldavad umbes 600 muistset maalingut, mis on pea 17 000 aastat vanad. See paik on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Koobastesse keelati sisenemine juba 1963. aastal.

15. Mežgorje, Venemaa

Mežgorje / wikipedia
Mežgorje / wikipedia Foto: Wikipedia

Tõenäoliselt Venemaa turvatuim paik on just see suletud linn Uuralitest lõunas. Arvatakse, et kohas asub salajane tuumapommide baas.

16. Area 51, USA

Hoiatussildid enne Ala 51
Hoiatussildid enne Ala 51 Foto: Vida Press

Area 51 ehk Ala 51 on piirkond USA poolkõrbes, kus asuvad väidetavalt salajased sõjalised objektid. Vandenõuteoreetikud peavad kohta ka UFOde ning tulnukate leidmise paigaks. Kuni 2013. aastani eitas USA valitsus selle paiga olemasolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles