Nähtamatu muuseum tekitab turistides elevust

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nähtamatu muuseum
Nähtamatu muuseum Foto: BIG

Enamik modernseid muuseume ei ürita külastajaid võluda silmapaistva arhitektuuriga, kuid üks paik Taanis on tagasihoidlikkuse viinud omamoodi uuele tasemele.

Taanis asuv sõjamuuseum on üritanud oma hoone nii palju kui võimalik ümbrusega kokku sulandada, mistõttu kutsutakse seda nähtamatuks muuseumiks, vahendab Lonely Planet.

Teise maailmasõja muuseum on maetud liivadüüni alla ning kõige parem on seda näha just ülevalt. Suur osa muuseumist asub maa all, mistõttu on parem ka nähtamatuse efekti tekitada. Teistest külgedest vaadatuna ei pruugi muuseumi märgatagi. Muuseum asub Tirpitzi punkri juures, mille ehitasid Saksa sõdurid. Seal tegutses ka varem sõjamuuseum, kuid nüüd seda osa laiendati.

Neli näitusesaali räägivad kõik erinevat lugu, muuhulgas saab lugeda Hitleri Atlandi müüri plaanist ja kaitserajatistest, mis Euroopa mereäärsetele aladele on ehitatud. Eraldi näitusesaal on pühendatud ka selle piirkonna Taani ajaloole.

Tirpitzi punkri ehitus algas 1944. aastal, kuid kui sõda järgmisel aastal läbi sai, ei olnud punker veel valmis. Uus muuseum asub Blavandis, mõne tunni sõidu kaugusel pealinnast Kopenhaagenist või Saksamaa linnast Hamburgist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles