Üllatav: lennuki mootorid jäävad pidevalt seisma (3)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuki mootor
Lennuki mootor Foto: Vida Press

Iga reisija suurimaks hirmuks on ilmselt see, et mootorid keset lendu töötamise lõpetavad. Tavaliselt on siiski piloodid need, kes mootorid välja lülitavad.

Lennu ajal on sageli kuulda mootorite muutuvat heli ning see tekitab paljudes reisijates ärevust. Mõnikord muutuvad aga mootorid väga vaikseks, tekitades kahtluse, kas nad enam üldse töötavadki. Sellistel puhkudel on piloodid sageli ise mootorid välja lülitanud, vahendab news.com.au.

Nüüdisaegsed lennukid suudavad lennata väga pikki maid ka ilma töötavate mootoriteta. See on ka põhjuseks, miks ükski lennuk mootoririkke korral lihtsalt taevast alla ei kuku ja miks viga mootoris ei tähenda alati katastroofiga lõppenud lendu.

Selle aja jooksul, mis lennukil liuglemiseks kulub, suudavad piloodid leida mootoririkkele lahenduse või sobiva ala maandumiseks.

Selline liuglemine on aga sagedasem, kui ükski reisija oskab arvata. Piloodid seavad sageli lennuki tühikäigul lendama, mis tähendab, et nad küll annavad kõikidele süsteemidele toimimiseks jõudu, kuid ei vii lennukit edasi, kirjeldas olukorda lennundusekspert Patrick Smith.

«Ilmselt olete kõik liuelnud ilma, et oleksite seda isegi teadnud. Seda juhtub peaaegu igal lennul,» sõnas Smith. Kuigi tühikäigul liuglemine ei ole päris võrreldav olukorraga, mil kõik mootorid on täielikult peatunud, kinnitas Smith, et reisija erinevust ei tunneta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles