Põhjus, miks Vabadussammas on sinakasroheline

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussammas
Vabadussammas Foto: Vida Press

New Yorgi sümboliks oleva Vabadussamba (Statue of Liberty) värv on kõigile nii hästi teada, et tihtipeale nimetavad kohalikud samba hellitavalt hoopiski Roheliseks Vabaduseks (Liberty Green). Samas pole kuju alati olnud sellist tooni.

1886. aastal prantslaste kingitusena New Yorgi sadamasse jõudnud kuju on seisnud seal sellest ajast alates tänapäevani, vahendab Lonely Planet Kui sammast esmakordselt rahvale näidati, oli see punakaspruuni värvusega. Aja jooksul muutus aga värv šokolaadipruuniks ja sealt edasi sinakasroheliseks.

93 meetri kõrgune sammas on kaetud ligi 30 tonni vasega, teoreetiliselt saaks sellest valmistada 435 miljonit ühesendist. Hästi teada olev sentide värv oli algselt ka Vabadussambal.

Toonimuutuse põhjuseks oli peamiselt hapnik, aga ka vihm ja pritsiv merevesi, mille koosluse tõttu Vabadussammas 30 aastaga värvi vahetaski. Kui värvimuutus hakkas tekkima, kaaluti tõsiselt, kas peaks kiiremas korras taastama originaalvärvi. Tegu jäi aga tol hetkel tegemata ning tänapäeval ei ole just palju sellise otsuse pooldajaid. Vabadussammas on leidnud oma koha newyorklaste südames just sellisel kujul, nagu ta hetkel on.

Vaata videost täpsemat selgitust Vabadussambal toimunud keemiliste reaktsioonide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles