Ära unusta! Kehtiva reisidokumendi olemasolu eest vastutad ise

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tihti arvatakse, et reisikorraldaja peab kõike reisijale meelde tuletama, kuid eelkõige saab reisija sekeldusi ära hoida siis, kui ta ennast reisiinfoga ise kurssi viib.

Hiljuti on sagenenud pöördumised tarbijakaitseametisse reisist mahajäämisega reisidokumendi puudulikkuse tõttu, kirjutab tarbijakaitseameti turujärelevalve osakonna jurist Iivika Sale. Tihti selgub dokumendi mittepiisav kehtivusaeg või vajaliku viisa puudumine alles lennujaamas. Erandlikud pole ka juhud, kus puudus selgub pardaleminekul lennu väravas ehk reisija on kehtetu dokumendiga läbinud isegi turvakontrolli.

Tarbijakaitseamet pöörab tähelepanu, et lennule registreerumisel (check-in) väljastatakse pardakaart, millega ei kontrollita, et reisija on täitnud nõuded lennule pääsemiseks ning see ei anna iseenesest õigust pääseda pardale. Check-in'i peamine eesmärk on väljastada pardakaart ja registreerida pagas. 

Külastajate isikut tõendavaid dokumente nii lahkumisel kui ka saabumisel kontrollitakse üks kord, välja arvatud erandjuhtudel. Reisidokumente kontrollib ennekõike väravatöötaja, arvestades, et check-ini tehes ei ole reisijal samuti kohustust esitada reisidokumentide andmeid. Seega ei tähenda kehtetu dokumendi või vajaliku viisata check-in'i läbimine alati lennujaama töötajate süüd.

Dokumentide korrasolekus tuleb reisijal veenduda juba enne lennujaama minemist. Oluline on, et ta võtaks kaasa õige ja kehtiva dokumendi. Euroopast väljapoole reisides ei piisa ID-kaardist, selleks on vajalik pass.

Kui tegu on pakettreisiga, siis on enamasti reisikorraldaja kohustatud reisijaid teavitama passi- ja viisanõudmistest, eelkõige nende dokumentide saamise tähtaegadest. See puudutab ka transiitviisasid. Eriti oluline on see viimase minuti reiside korral, kus viisa või reisidokumendi hankimise aeg võib olla kriitilise tähtsusega.

Kuigi reisikorraldajad peavad info andma juba enne lepingu sõlmimist, peab ka reisija ise esitatud teabega põhjalikult tutvuma, kontrollima dokumendi kehtivusaega, selgitama välja viisa vajaduse ning selle saamise aja. Kui reisija ei saa reisiteenuseid kokkulepitud kujul temast sõltuvatel põhjustel kasutada, näiteks on tal aegunud pass vms, ei vastuta selle eest reisikorraldaja. Kui reisini jäänud aeg on liiga lühike vajaliku reisidokumendi või viisa hankimiseks, on mõistlik reisiplaanid edasi lükata.

Ka ise reisi planeerides tuleb end kurssi viia kõigi teekonnal läbitavate riikide passi- ja viisanõudmistega. Samuti peab jälgima, kas ümberistumistega lendude korral on vajalik transiittsoonist lahkumine või mitte, kas on võimalik pagas registreerida lõppsihtkohta või tuleb see vahepeal välja võtta ja uuesti registreerida. Teatud juhtudel võib selleks vajalik olla viisa.

Samuti võivad reisi jooksul läbitavates riikides olla erinevad nõuded reisidokumendi kehtivusele. Seega tasub enne reisi tutvuda nii välisministeeriumi lehel avaldatud infoga läbitavate riikide kohta või küsida järgi saatkondadest.

Tutvu ka välisministeeriumi targalt reisimise soovitustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles