Üheksa toitu, mida Roomat külastades süüa (1)

Minna Joor
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Roomas
Restoran Roomas Foto: Vida Press

Paljude turistide jaoks võrdub Rooma köök pitsa ja jäätisega, kuid tegelikult on linnal pakkuda veel maitsvaid toite, mida on võib-olla söödud kohalikus restoranis, kuid mitte toidu enda kodulinnas.

Fodors Travel tegi väikese nimekirja toidunautlejatele, kes soovivad Roomas järele proovida nende köögile omased road ning pitsat ja jäätist nad siiski soovituste alt välja ei jätnud.

Carbonara

Carbonara
Carbonara Foto: Vida Press

Rooma nõutuimat toitu ei tohiks ka ükski külastaja unustada süüa. Roomlased ise vaidlevad toidu päritolu ja valmistamise alguse üle. Ühed väidavad, et see oli kaevurite söök, teised aga, et tegemist on sõjajärgse söögiga, mis tekkis Ameerika sõdurite muna, pasta ja peekoni segamisel üheks roaks.

Carciofi alla Giudea (praetud artišokid)

Praetud artišokid
Praetud artišokid Foto: Vida Press

Rooma restoranis viibides on peaaegu välistatud võimalus, et keegi sulle söömise või tellimise ajal just artišokki ei üritaks pakkuda. Kohalikud söövad seda köögivilja praetult, röstitult ja küpsetatult ehk see on nende jaoks väga olulisel kohal toidulaual.

Supplì

Suppli
Suppli Foto: Vida Press

Supplì on roomlaste lemmik tänavatoidusnäkk. Linnaelanikud on väga uhked oma purustatud ja praetud risotopalli üle, tavaliselt on snäkis ka tomatiraguu ning mozzarella juust.

Cacio e pepe

Cacio e pepe
Cacio e pepe Foto: Vida Press

Rooma klassikalist pastat, cacio e pepet ei tasu ühelgi külastajal alahinnata. Otsetõlkes tähendab cacio e pepe juustu pipraga ja kuigi see roog muutus just nime poolest vähem isuäratavaks, tasub seda siiski proovida. Kreemikat toitu serveeritakse tavaliselt spageti-tüüpi munapasta tonarrelliga.

Trippa alla romana

Trippa alla romana
Trippa alla romana Foto: Vida Press

Tõelises Rooma köögis kasutatakse toidu valmistamisel ka subprodukte ehk rupskeid. Antud roale lisatakse tavaliselt peale rupskite ka tomatikastet.

Pitsa

Margherita pitsa
Margherita pitsa Foto: Vida Press

Roomlaste pitsa erineb napolilaste omast paberõhukese põhja poolest ning selle tõttu võib pitsa kätte võttes kergesti maanduda hoopiski laual. Kui sa ei suuda otsustada laiast pitsavalikust, mida tellida, siis roomlased ütlevad, et Margherita on alati kindla peale minek, sest selles on olemas nii armastatud tomatikaste kui ka mozzarella juust.

Gelato

Itaalia jäätis
Itaalia jäätis Foto: Vida Press

Gelatole ehk Itaalia jäätisele pole väidatavalt maailmas võrdset vastast. Klassikaliste maitsete kõrvalt on võimalik leida ka gorgonzola juustu ja pirniga, basiiliku, pähklite ning meega ja porgandiga jahedaid suutäisi.

Amatriciana

Amatriciana
Amatriciana Foto: Vida Press

Amatriciana on ainus tomatipõhine pastaroog Rooma köögis. Koos krõbeda guanciale (sea põse), tomatite ja Pecorino Romano juustuga (lambapiimast tehtud juust) ajab see toit lauale jõudes suu vett jooksma.

Porchetta

Porchetta
Porchetta Foto: Vida Press

Seda õrna mahlast rulli keeratud soolaka pealispinnaga liha on võimalik süüa kuidas tahes, nii võileival, toidu kõrvale viilutatult kui ka pearoana. Nii on seda võimalik leida ka kõikvõimalikest restoranidest ja kohvikutest eri toitude sees.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles