Galerii: Must meri muutus ootamatult türkiissiniseks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui tavaliselt näeb Musta mere vesi välja selline nagu meres ikka, siis paar päeva tagasi värvus vesi seal ootamatult türkiissiniseks.

Sinakas-rohelise värvuse tekitas vees vohama hakanud fütoplankton. Kuigi selline värvimuutus leiab aset igal aastal, on tänavune värvidemäng viimase viie aasta kirevaim, vahendab Travel and Leisure.

Meri on värvunud niivõrd erksaks, et seda on näha isegi kosmosest. «Optiline illusioon on võimas, eriti kui oled paadil ja helesinine vesi laiub horisondist horisondini,» sõnas ookeaniteaduste uurija William M. Balch.

Osa kohalikke oli esialgu värvimuutuse pärast mures, kuid teadlased kinnitasid, et selleks pole põhjust ja ilusat loodusnähtust tuleks hoopis nautida. «Sellel ei ole saastega mingit pistmist. Planktoni populatsioonis on lihtsalt tugev kasv ja see on Mustale merele õnnistuseks,» sõnas Hacettepe ülikooli keskkonnateaduste professor Ahmet Cemal Saydam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles