Küsimus ajaloost: millal võeti kasutusele pass? (2)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lennates ühest riigist teise, on passikontroll üsna tavaline nähtus. Millal hakati passe aga üleüldse kasutama?

Esimesteks passideks võib lugeda keskaegseid dokumente, kirjutab History Extra. Kui inimesel oli see olemas, oli tal lubatud mööduda linnapiirist või -väravast ilma kohalikku tasu maksmata. Osa linnu oli ka omavahel kokku leppinud selles, et kummagi linna piiridesse sisenemiseks, ei pea elanikud vastastikku midagi maksma.

Esimeseks valitsejaks, kes sõlmis võõraste linnadega kokkuleppeid selleks, et tema diplomaadid saaksid tasuta siseneda, oli Inglismaa kuningas Henry V. Enamik linnu oli sellega lahkesti nõus, tegu oli justkui sõpruse märgiga. Selline passipoliitika kestis päris mitu sajandit.

Esimese maailmasõja ajal läksid reeglid aga veidi karmimaks ning riigid rajasid konkreetsed piirikontrollid, mis jäid kehtima ka pärast sõja lõppu. Piiride ületamiseks oli vajalik pass.

1920. aastatel muutis Rahvasteliit passide välimuse ja funktsiooni ühtseks. Kuni tänase päevani on nõuded passidele jäänud üsna samaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles